Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Auroi: Unutar EU nijedan narod ne dominira nad drugim

auroi

Predsjednica komisije za evropske poslove francuske nacionalne skupštine Danielle Auroi poručila je građanima Bosne i Hercegovine koja je na putu ka Evropskoj uniji, da svi narodi koji žive na teritoriji BiH moraju živjeti u miru, skladu i harmoniji te da se međusobno moraju poštovati, jer unutar EU nijedan narod ne dominira nad drugim.

Auroi, koja boravi u posjeti BiH, to je izjavila uoči današnjeg predavanja za studente Univerziteta u Sarajevu pod nazivom “Na putu evropskih integracija: pojedinačna odgovornost građana”.

Organizator predavanja francuske predsjednice komisije je Ambasada Francuske u BiH.

Auroi je istakla da se svi građani EU trebaju ujediniti oko osnovnih fundamentalnih pitanja koja ih vežu, a to su pitanja bazirana na temeljima kao što su demokratija, bratstvo i jedinstvo te zajednički interesi.

Također, dodala je, bitna je i međusobna solidarnost građana EU, kao i njihovo slobodno kretanje unutar EU, zatim pitanja kao što je ekonomija, transparentnost te je naglasila da se sistem u zemlji mora potpuno izboriti protiv korupcije.

Prva savjetnica Ambasade Francuske u BiH Catherine Veber pojasnila je da će danas razgovarati o tome šta je EU, koje su njene vrijednosti i šta EU danas predstavlja.

– Također, to ćemo uporediti s vašim idejama o tome šta vi mislite da je EU i kako vi mladi, koji ćete možda biti prvi članovi EU, vidite EU i šta očekujete od nje – kazala je Veber obraćajući se studentima na predavanju.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Meliha Povlakić istakla je da je ovaj univerzitet svjedok “prave francuske ofanzive i prisustva Francuske u javnom životu BiH generalno”, dodajući da je mnogo toga učinjeno zahvaljujući Ambasadi Francuske u Sarajevu i francuskoj ambasadorici.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom što su ovakvi događaji koje organizira Ambasada Francuske uvijek u vezi mladih i studenata u BiH.