Lajčak u Mostaru: BiH je opet u staroj priči “ko protiv koga”

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio je u četvrtak u Mostaru kako je pao interes pojedinih političara u BiH za evropski put te zemlje, te da se BiH ponovno nalazi u staroj priči – ko protiv koga.

– EU je ozbiljna. Mi smo donijeli upitnik i očekujemo rezultate. No, čini mi se da je interes za te evropske stvari pao i da smo ponovno u staroj bh. priči ko protiv koga – naglasio je, te dodao kako se u BiH gubi proevropska dinamika, ali da je sve moguće.

On je u izjavi za medije nakon susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem s kojim je razgovarao o trenutnim političkim događanjima i evropskom napretku zemlje ocijenio kako BiH ima evropsku perspektivu, no da to ide veoma sporo i da se gubi previše vremena.

– BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU, no to ide veoma sporo i gubi se previše vremena. To je zbog kompliciranog sistema i zbog toga što je interes pojedinaca i političkih stranaka dosta često iznad interesa zemlje – istaknuo je šef slovačke diplomacije.

Ustvrdio je kako je još godinu i po dana do slijedećih izbora, a neki političari više razmišljaju o izborima nego o tome što treba da se uradi s reformskom agendom, završetku procesa oko upitnika te da zemlja ide dalje prema EU.

Komentirajući izjave pojedinih američkih dužnosnika da na Balkanu jačaju nacionalističke tenzije, kazao je kako je tačno da tenzije jačaju i to posebno između Srbije i Albanije, ili što se može vidjeti iz izjava srpskih i albanskih političara, naročito od albanskih koje su, kako tvrdi, neprihvatljive i nikome ne pomažu.


S njegovim viđenjem situacije u BiH složio se i Ivanić koji također smatra kako se BiH nepotrebno zaustavila prema svom putu u EU.

– Izgubili smo vrijeme na neke nepotrebne teme oko kojih smo trebali imati dogovor, razvilo se nepovjerenje, a druge su teme došle, kao što je priča oko ispunjavanja upitnika, izvršavanja obveza i sl. – kazao je Ivanić.

Dodao je kako će kao predsjedavajući Predsjedništva BiH učiniti sve da zemlja napravi neke pomake i da se važne stvari pokušaju vratiti na normalan kolosijek i saradnju.

Lajčak se u Mostaru susreo i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Na susretu je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o napretku na evropskome putu.

Čović je izrazio uvjerenje kako će BiH steći status kandidata do kraja 2017. godine, te je istakao kako se aktivno radi na tome da bi se ovaj cilj ispunio.

PODIJELI