Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadni Balkan će imati podršku tokom bugarskog predsjedavanja EU

Ljiljana_Pavlova111

Ministrica za bugarsko predsjedavanje Evropskim vijećem Ljiljana Pavlova prezentirala je prioritete predsjedavanja u Evropskom parlamentu u Bruxellesu, rekavši da će zapadni Balkan imati perspektivu i podršku tokom tog predsjedavanja.

Obraćajući se medijima u utorak, ministrica je kazala da su četiri prioriteta: budućnost Evrope, sigurnost i stabilnost, evropska perspektiva za zapadni Balkan, te digitalna ekonomija jednako važni, ali posebna pažnja je posvećena evropskim perspektivama i integraciji zapadnog Balkana, jer Bugarska želi da njeno predsjedavanje bude upamćeno kao predsjedavanje Balkana, izvještava BTA.

– Za nas je od iznimne važnosti da zaštitimo taj prioritet. To je prvo postignuće našeg predsjedavanja – da to pitanje bude uvršteno u evropsku agendu – rekla je Pavlova.

Ona je navela da su tu posvećenost potvrdili predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i Evropski parlament.

– Mi smo primili potpunu podršku, uključujući i na današnjem sastanku, koja nam daje šansu da dobijemo potporu Programa čelnika. Zbog toga će ovo biti dugotrajna posvećenost, i ne samo pod bugarskim predsjedavanjem, jer pitanje proširenja EU i povezanosti unutar Balkana ne može biti riješeno za samo šest mjeseci – izjavila je bugarska ministrica.

Ona je kazala da zemljama zapadnog Balkana neće biti davane lažne nade na njihovom putu ka članstvu u EU, već da će im biti pružena perspektiva i podrška jer su Evropa i evropski projekt nepotpuni bez zapadnog Balkana.