Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Drama: Kako je Dodik izbacio zastavu Federacije BiH

Dodik: Jel ti mene sad zaje***, a? Novinar: Me ne zaje*** gospodine Dodik. Biće interesantno našim čitaocima u Republici Srpskoj, jer postoji opravdana opasnost da se u Republici Srpskoj po maskom zastava BiH vijore zastave Federacije BiH

Novinar: Gospodine Dodik, šta se dešava u vezi zastave Republike Srpske u zajedničkim prostorijama Predsjedništva BiH?

Dodik: Nisam sretan što smo našli polovično rješenje kada se radi o isticanju simbola u Predsjedništvu BiH, ali ću predložiti izmjene i dopune zakona Zakona o zastavi da zakonskim odrebama bude uvršteno isticanje zastave Republike Srpske.

Novinar: Ko je za to kriv gospodine Dodik?

Dodik: Mnogi su krivi ali bih istakao da je gospodin Crnadak godinama uživao u činjenici da sjedi pored dvije zastave- Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.

Novinar: Gospodine Dodik, ali…

Dodik: Ja sam tražio da se zastava Federacije BiH ukloni, što je juče i učinjeno. To smatram polovičnim rješenjem i mislim da bi obje zastave i Federacije BiH i Republike Srpske budu vraćene u

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Novinar: Ali gospodine Dodik….

Dodik: I na tome ću da radim.

Novinar: Gospodine Dodik….

Dodik: Ne prekidaj me. Uradićemo sve da to učinimo sa poslanicima i budućim članovima Savjeta ministara BiH, te svim ljudima koji u ime Republike Srpske tamo budu radili. Sa iznošenjem zastave FBiH napravili smo početni korak kada je riječ o ravnopravnosti, mada nisam zadovoljan svim niti srećan zbog toga.

Novinar: Gospodine Dodik, o kojoj zastavi vi govorite? Zastava Federacije BiH je proglašena neustavnom 2006. godine, zajedno sa grbom, a od januara 2007. godine se ne koriste u institucijama. Sada se u institucijama Federacije BiH koriste samo državni simboli.

Dodik: Sereš.

Novinar: Srpske mi, govorim istinu.

Dodik: Kakva zakletva, naježih se. Mogo bi ti na RTRS u informativu, aaaaa? Onda sam izbacio onu drugu zastavu BiH koja predstavlja simbol Federacije BiH.

Novinar: Ali, molim vas kažite mi kako ste znali koja zastava predstavlja Federaciju BiH, a koja državu Bosnu i Hercegovinu, kada su identične.

Dodik: Jel ti mene sad zajebavaš, a?

Novinar: Me ne zajebavam gospodine Dodik. Biće interesantno našim čitaocima u Republici Srpskoj, jer postoji opravdana opasnost da se u Republici Srpskoj pod maskom zastava BiH vijore zastave Federacije BiH, što je kršenje slova Dejtona i prizivanje duhova prošlosti. To je skandal sam po sebi i atak na naš identitet?

Dodik: Slažem se sa vama, ali ja koristim usluge Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, oni su za to ekspeti za prisluškivanja, praćenja, spinovanje, pronalaženje razlika, osmosmjerke i ostalu enigmatiku.

Novinar: Hoću predjedniče, jer đavo se krije u detaljima.


Tekst je satiričnog sadržaja.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“