Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Kako je Dom naroda “ukrao” najjače kadrove birou za zapošljavanje

Dom naroda će naredne nešto više od tri godine imati na raspolaganju 15 delegata koji će se, za siću od nekoliko hiljada maraka mjesečno, plus-minus minuli rad, paušali, naknade za odvojeni život i druga primanja, brinuti o vitalnom nacionalnom interesu

Iako je najavljen kao jedan od najvećih transfera sezone, do spektakularnog prelaska predsjednika SDA Bakira Izetbegovića iz Predsjedništva BiH na biro za zapošljavanje ipak nema ništa. Po svemu sudeći, jedan od najjačih klubova ove sezone – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je u proljetnom prelaznom roku pojačati sastav nekim od najjačih imena s političke scene koji su usljed lošijih rezultata ili pak nekandidovanjem na izborima umalo ostali bez kluba ili se našli na birou za zapošljavanje.

Ako bismo iz fudbalskog ugla posmatrali sastave političkih tijela koja će naredne tri godine voditi ovu zemlju, onda bi po imenima definitivno najjači bio – upravo Dom naroda PSBiH. Nije prvi put da su u Domu naroda bivši članovi Predsjedništva BiH, ministri, premijeri, šefovi stranaka…, ali čini se da su ove godine za ovu instituciju podijeljene ‘najjače karte’.

Dom naroda će naredne nešto više od tri godine imati na raspolaganju 15 delegata koji će se, za siću od nekoliko hiljada maraka mjesečno, plus-minus minuli rad, paušali, naknade za odvojeni život i druga primanja, brinuti o vitalnom nacionalnom interesu.

„Dom naroda PSBiH ovlašten je da stavi veto na usvajanje određenog zakona u parlamentarnoj proceduri koji je već usvojen u Predstavničkom domu. Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata zaključi da određeni zakon ugrožava vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda BiH, tada ulaže veto na taj zakon. U tom slučaju se saziva zajednička komisija koja u roku od pet dana mora postići saglasnost, te se u protivnom zakon prosljeđuje Ustavnom sudu BiH koji donosi konačnu odluku. Zajedničku komisiju čine po jedan član iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda koji je ujedno i delegat u Domu naroda. Dom naroda najčešće potvrđuje zakone usvojene u Predstavničkom domu kad je prethodno postignut sporazum najuticajnijih stanaka sva tri naroda“, ukratko je suština rada Doma naroda opisana u prigodnom tekstu na Wikipediji.

S obzirom da napadački tandem Doma predstavljaju predsjednici i potpredsjednici stranaka koje će, po svemu sudeći, činiti vlast na najvišim nivoima, sudeći po zadnjoj rečenici ovog pasusa i čisto matematički gledano, sve bi trebalo ići „kao po loju“.

Tako ćemo u narednom periodu „u špicu“ Doma naroda BiH najvjerovatnije u formaciji 4-4-2 gledati zvijezdu prelaznog roka – prvospomenutog Bakira Izetbegovića i, predsjednika SDA, a pitanje je kako će na funkcionisanje navale uticati sujete koje ima s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem koji je i prošlu sezonu proveo u Domu naroda.

U veznom redu najviše se očekuje od predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koji se na prošlim izborima nije uspio izboriti za poziciju u Predsjedništvu BiH, a u ovoj liniji su još i potpredsjednik SNSD-a i nekadašnji državni premijer Nikola Špirić, tu je i njegov stranački kolega Lazar Prodanović, dok doprinos „u vezi“ sigurno može dati i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić

Odbranu očekivano predvodi ministrica odbrane i potpredsjednica HDZ-a Marina Pendeš, tu je i Dušanka Majkić iz SNSD-a koja za sebe kaže da je „rođeni parlamentarac“ i koja sigurno može dati doprinos odbrani, kao i Bariša Čolak iz HDZ-a, bivši ministar pravde BiH i ministar sigurnosti BiH, te Amir Fazlić iz SDA sa iskustvom iz Predstavničkog doma.

Nekadašnji ministar civilnih poslova, prvi čovjek SIPA-e, po zanimanju pravnik i obavještajac kojem, kažu, ništa ne može promaći, očekivano se našao na golu ekipe „15 vitalnih“.

Na klupi je transfer iz Doma naroda FBiH Lidija Bradara (HDZBiH), nekadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić koji, također, očekuje određenu minutažu, tu je još jedan nesuđeni član Predsjedništva – Denis Bećirović iz SDP-a, također s iskustvom u parlamentu, kao i rezervni golman Zlatko Miletić iz DF-a, koji je dva puta obavljao dužnost direktora Federalne uprave policije i bio savjetnik ministra sigurnosti.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“