Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Klubovi iz FBiH i RS-a odigrali meč visokog rizika, nećete vjerovati šta se dogodilo

I baš kada bi svaki bolji poznavalac prilika na domaćim terenima očekivao salve uvreda, gađanje protivničkih igrača i sudijske četvorke upaljačima, kovanicama i drugim predmetima, s prepunih tribina je uslijedio: Aplauz gostima!

Kako ovdje obično dokazujemo netačnost neke tvrdnje, koristim ovaj prostor da se u svoj raskoši nijansi sive kojima nas bombarduju proteklih dana sa svih strana usudim napasti jednu od najrasprostranjenijih tvrdnji u BiH koja skoro da uživa status nacionalnog blaga za koje bi se uskoro mogao zainteresovati i UNESCO i zaštititi je kao nematerijalnu baštinu. Pogađate, tvrdnja je:

“U ovoj zemlji ništa neće i ne može biti bolje”

Kao da vas vidim – odmahujete glavom, pitate se o čemu ovaj bulazni dok se isti ponovo tale oko komada vlasti, bogati postaju još bogatiji a siromašni su već toliko osiromašeni da im je to stanje postalo skoro pa normalno.

Iako sam i sam mnogo puta tvrdio isto, iako mi se i samom gledajući u medijima i direktno obilazeći uzduž i poprijeko ovu lijepu zemlju koju smo zaboravili da volimo čini da ne može bolje, desilo se nešto što mi je uz druge lijepe stvari kojih u ovoj zemlji (ipak) ima i kojima kroz svoj posao svjedočim, pokazalo da – može bolje!

Desilo se to tamo gdje se takve priče na ovim prostorima najmanje očekuju – na fudbalskom terenu i navijačkim tribinama! Kako to, ako fudbalski tereni i navijačke tribine na ovim prostorima nažalost zadnjih godina uglavnom služe za suprotno? Eto, može. I eto, desilo se.

Desilo se da se u četvrtfinalu Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu susretnu dva nogometna kluba. Vrijeme i teren pogodni za nerede: Oba kluba postigla su najveći domet u svom postojanju, igraju u nižem rangu takmičenja, jedan iz Federacije BiH, drugi iz Republike Srpske, a ulog ogroman – pobjednik ide u polufinale Kupa BiH. Ulog koji ni za klubove koji su igrali mnogo polufinala i imaju mnogo pobjeda u finalima nije mali, i koji bi izazvao strašne tenzije da su se na istom mjestu našli neki od “ljutih rivala”.

Desili su se FK “Klis” iz Buturović Polja kod Konjica – Druga liga FBiH-Jug, i OFK “Sloga” iz Gornjeg Crnjeleva, Bijeljinska opština – Prva liga RS. Kao što rekoh, gledano po stereotipnim kriterijima bili su ispunjeni svi preduslovi za kvalitetno podizanje tenzija, ali se ništa od toga nije desilo. Ni prije utakmica, ni poslije.

Prva utakmica igrala se u Velikoj Obarskoj. Domaći tim koji je ipak iz nešto višeg ranga bio je apsolutni favorit, ali je 40-50 navijača iz Buturović Polja, mjesta sa 354 stanovnika prema zadnjem popisu, prevalilo više od 250 kilometara dug put nadajući se čudu. Tamo su, posvjedočiće poslije, kao i fudbaleri i stručni štab – dočekani izvrsno. Iako je njihov “Klis” uspio izboriti nevjerovatnih 1:1 i zagorčati život domaćem klubu.

Stigao je i uzvrat, a atmosfera je postala užarena – mediji su se zainteresovali za veliku senzaciju, i ponovo su se stvorili odlični uslovi za tenzije. Ali su “Klis” i “Sloga” ponovo “razočarali” – sportsko prijateljstvo je samo produbljeno!

“Ekspedicija OFK Sloga Gornje Crnjelovo danas će doputovati u Jablanicu i bit će smještena u Motel Maksumić Jablanica. FK Klis se zahvaljuje spomenutom motelu na sponzorstvu u vidu pokrivanja dijela troškova smještaja naših sportskih prijatelja iz Gornjeg Crnjelova, koji su ekspediciju FK Klis ugostili na način koji dolikuje velikim i dobro organizovanim klubovima”, saopćili su pred utakmicu iz FK “Klis”.

Došao je i dan uzvrata. Utakmica se igrala pred prepunim tribinama Gradskog stadiona u Konjicu, s direktnim prenosom na Face TV i uz desetine akreditiranih medija. Još jedna izvrsna prilika za incident. Ali opet – ništa. Utakmica je protekla u najvećem redu, a rezultat od 2:2 vodio je goste iz Crnjelova dalje. I baš kada bi svaki bolji poznavalac prilika na domaćim terenima očekivao salve uvreda, gađanje protivničkih igrača i sudijske četvorke upaljačima, kovanicama i drugim predmetima, s prepunih tribina je uslijedio: Aplauz gostima! Poslije utakmice u kojoj su ispali iz daljeg takmičenja, oglasili su se iz “Klisa”:

“Gostima iz Gornjeg Crnjelova, našim sportskim prijateljima, čestitamo na historijskom uspjehu i od srca im želimo sreću u nastavku takmičenja u Kupu Bosne i Hercegovine. Način na koji su nas ugostili u Bijeljini i Velikoj Obarskoj zaslužuje veliko poštovanje, a vjerujemo da smo sličnom mjerom uzvratili jučer”.

Nisu im ostali dužni ni gosti iz Crnjelova. Gornjeg.

“Poštovani FK Klis, hvala Vam! Fudbalski klub ‘Sloga’ iz Crnjelova, na čelu sa svojim predsjednikom Zlatkom Krbanjevićem, želi da iskaže veliku zahvalnost fudbalskom klubu ‘Klis’ na izuzetnom gostoprimstvu, na savršenoj organizaciji utakmice, kao i na ponašanju svih aktera, uključujući i domaću publiku”, kazali su iz OFK “Sloga”, a uslijedilo je, za bh. fudbalsku scenu na kojoj jedni druge “časte” željama za dobijanje moždanog udara, još mnogo nevjerovatnih riječi:

“Dočekali ste nas onako kako se dočekuju istinski sportski prijatelji.Nije bilo momenta od našeg dolaska u Konjic da nam niste bili na raspolaganju. Pokazali ste da znate organizovati jedan istinski sportski spektakl na takav način da bi Vam pozavidjeli i mnogo veći klubovi. Budite ponosni na sebe, jer ste pokazali koliko volite svoj klub i koliko ste ustvari veliki. Hvala i Vašoj publici koja je pokazala da se u Bosni i Hercegovini na jedan fin, kulturan i dostojanstven način može bodriti svoj klub, biti mu vjetar u leđa, a da se pritom ne vrijeđa protivnik”, stoji u, nažalost za naše prilike rijetko viđenom odgovoru.

Jedino u odgovoru s čim se ne slažem jeste kada kažu da se radi o “duelu dva mala kluba”. Niste mali, naprotiv – “velikima” i svima nama ste očitali veliku lekciju iz ljudskosti prije svega, pa onda iz fudbala, i pokazali šta je ono što istinski sport treba da bude!