Franjo Šarčević

Meta na čelo: Što se Predrag ne zove Ejup ili Sefer?

Koja je uloga izjave Bakira Izetbegovića da je Predrag Kojović došao iz Srbije iza rata?

Malo je ljudi u našoj zemlji koji ovih dana o tome nisu čuli, ali ponovimo za čitaoce u budućnosti: Stranke Bh. bloka (SDP, NS i DF) odlučile su 4. februara da neće ulaziti u koaliciju s vodećim nacionalističkim strankama (SNSD, SDA, HDZ) na državnom i entitetskom nivou. „Krivci“ za takvu odluku su Naša stranka i dio SDP-ovaca, dok je sudeći po svim reakcijama iz DF-a njima ova odluka teško pala i postoji mogućnost raspada Bh. bloka.

I dok nas nacionalno „svjesniji“ dio službeno lijevo-liberalnih medija i javnih radnika uvjerava kako nisu sve nacionalističke stranke iste jer jedni kao „samo kradu“, pa da ni svi nacionalizmi nisu isti, pri čemu je „naš“ nacionalizam ipak bolji od drugih, jer ipak kao postoji razlika između Marija iz Širokog Brijega (HDZ) koji na naslovnici svog Facebook profila drži „hrvatske uznike iz Haaga“ i Harisa iz Sarajeva (SDA) koji na naslovnici svog Facebook profila drži fotografiju mudžahedina, u Sarajevu se stvara atmosfera linča prema Našoj stranci, koja se proglašava izdajničkom, neprijateljskom prema BiH pa čak i četničkom.

I ne bi to bilo dostojno reakcije da se radi o nekim anonimnim komentarima koje postavljaju stranački botovi za sendvič i gusti sok, pa čak ni da se radi samo o tvitovima već odavno pomahnitalih građanskih nacionalista izašlih iz Komšićeva šinjela od kojih se poštenju i razboru više nitko upućen i ne nada. No, druga je stvar kada to postane politički projekat u kome sudjeluje čitava medijska mašinerija Stranke demokratske akcije uz blagoslov njezina predsjednika, Bakira Izetbegovića.

Tako sedmični bilten SDA na cijelu naslovnicu stavlja sliku Predraga Kojovića, predsjednika Naše stranke, uz naslov: OPOZICIJA DRŽAVI: Antripatriotska struja odnijela prevagu u Bh. bloku, određujući tko je patriot, a tko ne, u zavisnosti u toga da li se priklanja Stranci demokratske akcije ili ne. Da stvar bude ipak malo i komična: o zavjerama i ubačenim elementima konstantno bunca taj turski časopis na bosanskom jeziku koji uređuje hrvatski konvertit iz Zagreba!

I onda dolazi gostovanje Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, 7. februara. „Može ovdje usred Sarajeva gospodin Kojović da kaže da je njegova istorijska misija, čovjek koji je došao iz Srbije iza rata, da kaže da je njegova istorijska misija da odstrani SDA iz struktura vlasti“, kaže predsjednik SDA.

Nije tačno da je Predrag Kojović „došao iz Srbije iza rata“. Njegove biografske podatke lako je provjeriti: rođen u Travniku, završio fakultet u Sarajevu prije rata, radio kao reporter za Reuters… Ali šta i da jest, šta naime da je Kojović stvarno došao iz Srbije iza rata? Šta to ima da govori o njemu? Pa hiljade građana Srbije došli su u Sarajevo uz rat i iza rata i danas su – naravno, tako i treba da bude – ravnopravni građani ovog grada kojima nitko dobronamjeran ne spočitava odakle su došli. Samo najcrnji šovinisti omalovažavaju svoje sugrađane na osnovu stvari kao što je mjesto rođenja. Ili je stvar u tome što se Predrag ne zove na primjer Ejup ili Sefer?

Zna to Izetbegović dobro, ali zna i koja je uloga te njegove izjave: da na javnom servisu servira laž s ciljem huškanja kako bi vulgarno diskvalificirao političkog protivnika te poručio kako treba da se odnosi prema svakom Srbinu i Hrvatu u Sarajevu koji nije sasvim na liniji Mire Lazovića i Željka Komšića, dakle sasvim na liniji izetbegovićevske politike.

I šta znače svečane deklaracije Izetbegovića i SDA o jedinstvenoj BiH, jednakopravnosti, patriotizmu, kada se upire prstom u drugog čovjeka i govori: on je kriv za naše stanje, on je poslan da nas uništi, on je Srbin! Ne znače ništa, osim što pokazuju dokle je spremno da ide licemjerje i dvoličnost te politike, koja se do podne ili u Dnevniku kao zalaže za Bosnu i Hercegovinu koju bi svatko poželio, a od podne ili u Dnevniku D blagoslivlja nacionalističku harangu.

Eto zašto je odluka da se ne ide u koaliciju sa SDA i njezinim sestrama HDZ-om i SNSD-om dobra i zašto je važno sačuvati Kanton Sarajevo kao oslobođenu teritoriju.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“