Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Franjo Šarčević

Blago narodu kome je Davorin Jurovicki neprijatelj

Šta bi razuman čovjek, kome je glava ispunjena sivom masom, a ne sirovom mržnjom rekao na govor Davorina Jurovickog? Mogao bi štošta, složiti se ili ne složiti s nekim stvarima, no zasigurno ne ono što su Jurovickom rekli neki fake news mediji u Sarajevu

„Dragi prijatelji Bosne i Hercegovine… konačno, nakon 25 godina i mi u Kanadi imamo prigodu da nas posjeti netko iz vrha bosanskohercegovačke vlasti. Sigurno bismo bili zadovoljniji da se to dogodilo mnogo ranije, ali opet, bit će zabilježeno da je gospodin Željko Komšić prvi došao u zvaničnu posjeti u Kanadu i iseljeništvo“, započeo je svoj govor gospodarstvenik Davorin Jurovicki na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana nezavisnosti BiH u Mississaugi kraj Toronta, nakon čega se dvoranom prolomio pljesak.

„Bilo bi izuzetno nekorektno za položaj Hrvata u iseljeništvu i u Bosni i Hercegovini kriviti samo Vas“, nastavio je Jurovicki u svom govoru upućenom Komšiću. „Dapače, još veća odgovornost leži na onima koji vole sebe predstavljati legitimnim i legalnim predstavnicima, a ustvari oni su legitimni i legalni samo za svoje interese i snose najveću odgovornost za iseljavanje hrvatskog naroda i za njegov očajan položaj.“

Jurovicki je govorio i o odnosu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te o novom hrvatskom predsjedniku. „Korisno bi bilo da predsjednik Milanović vidi sugovornike i u Hrvatima izvan HDZ-a BiH, jer dosadašnja praksa razgovora samo s HDZ-om je dosad najviše naštetila Hrvatima BiH“, rekao je Jurovicki.

„Današnji političari u zadnjih 30 godina vladaju šireći mržnju i sijući strah od drugoga“, nastavio je Jurovicki. „Nama trebaju političari koji će ići u susret jedni drugima, a ne nacionalisti koji šire mržnju. Religiju, kao na Zapadu, treba potpuno izbaciti iz politike. (…) Političari u dogovoru stalno dižu tenzije da bi homogenizirali „svoje“ – i tako vladaju već skoro 30 godina. (…) Trebaju nam političari koji će graditi, a ne razgrađivati Bosnu i Hercegovinu. Trebaju nam susjedi i komšije koji će se osloboditi ideologija koje su poražene u Drugom svjetskom ratu i koji će istinski poštovati suverenost Bosne i Hercegovine, bez ikakvih teritorijalnih pretenzija.“

Govoreći dalje, Jurovicki je Komšiću rekao: „Gospodine Predsjedavajući, moram istaći veliku razočaranost iseljeništva takozvanom građanskom opcijom koju Vi bezuspješno zastupate. Ne može se građanska opcija graditi sa SDA, koja je „bratska“ stranka sa HDZ-om i SNSD-om. Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste Vi svojim djelovanjem i otklonom od stranaka koliko-toliko slične orijentacije (npr. SDP, Naša stranka), još više udaljili Bosnu i Hercegovinu od građanske opcije. Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge.“

Zatim je nastavio iznositi pohvale Komšiću zbog pro-NATO angažmana, ismijao Dragana Čovića, te dodao kako „nije korektno da samo Hrvati budu “žrtve” građanske opcije, a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode“, upitavši ga: „Što namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u BiH kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u ovom svom trećem mandatu?“ Nakon toga opet je pohvalio Komšića jer „nije kompromitiran, po mojim saznanjima, korupcijom i kriminalom“.

Juricki je čak postavio pitanje „zbog čega stranke naših susjeda i komšija u svojim nazivima imaju imena hrvatske i srpske“, smatrajući da to nije dobro.

Šta bi razuman čovjek, kome je glava ispunjena sivom masom, a ne sirovom mržnjom rekao na govor Davorina Jurovickog? Mogao bi štošta, složiti se ili ne složiti s nekim stvarima, no zasigurno ne ono što su Jurovickom rekli neki fake news mediji u Sarajevu. Vjerovali ili ne, kako kažu profesionalni lažovi i širitelji mržnje, Jurovicki je NACIONALISTIČKI PROVOKATOR. Naravno, hrvatski nacionalistički provokator koji mrzi Bosnu i Hercegovinu.

Vratite se u gornju polovinu teksta i pročitajte još jednom šta je govorio Jurovicki pa recite po čemu je on to nacionalistički provokator.

Da takva ogavna kvalifikacija nije samo ispad zatrovanih i potkupljenih medijskih radnika, pokazuje i sam Komšić. On, naime, na svojoj službenoj Facebook stranici dijeli upravo link teksta koji u naslovu naziva Jurovickog nacionalističkim provokatorom. Ili, pak, to možda ne dijeli Komšić lično nego netko tko mu administrira stranicu – možda, recimo, njegov medijski savjetnik. No njega je širenje mržnje i huškanje protiv svega što hoda na dvije noge a ne klanja se ni Željku Komšiću ni Aliji Izetbegoviću, upravo i delegiralo za Komšićeva savjetnika.

I u svom odgovoru „nacionalističkom provokatoru“ Komšić je demostrirao sav svoj talenat za podlo laganje i učitavanje, pa tako, opravdavajući svoje sjedinjenje sa SDA, kaže, između ostalog, „kakva je to građanska opcija koja bi da traži najmanji zajednički imenitelj sa upravnicima konclogora, Heliodroma, Dretelja…“ Tko to traži n.z.i. sa upravnicima konclogora? Pa Naša stranka i SDP, ako pitate Komšića.

Šta je Komšiću zapravo najviše zasmetalo u obraćanju Jurovickog? Da li se prepoznao u rečenici u kojoj Jurovicki kaže da današnji političari vladaju šireći mržnju i sijući strah od drugoga? Ako nije, trebao bi. Temelj njegove politike jest sijanje straha od drugog.

Ili je Komšić izgubio kompas tek u onom trenutku kad je Jurovicki izrazio svoje žaljenje što je Komšić skupa s Radončićem srušio Vladu Kantona Sarajevo i priklonio se SDA.

Iza takvog načina djelovanja krije se ogromna intelektualna i etička praznina, krije se potreba jednog političkog štetočine i pokvarenjaka – koji samo nesretnom Dejtonu i činjenici loših odnosa Hrvata i Bošnjaka može zahvaliti da je netko i nešto – da svoje loše političke poteze prebaci na teren trauma i emocija, na teren sukoba Bošnjaka i Hrvata u kome će on opet isplivati kao pobjednik, kao netko tko brani Bošnjake i Bosnu, i tako do Sudnjega dana.

Nema sumnje da mu takvi argumenti prolaze kroz ostrašćene i kroatofobne mase i da je stolica u Predsjedništvu i plaća od 5500 KM njemu osigurana do kraja života. Ali to nije dobro i ne može nikako biti dobro. Na temeljima laži i sijanja straha ne može se roditi ništa što ovu zemlju samo još dublje ne bi guralo u blato, a njezine narode u materijalnu i još više duhovnu bijedu.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“