Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
U videu je pojasnila kakve sve sireve prave, te koje sastojke iz okruženja koriste. Otkrivaju i koji sir gosti najviše vole, a ispričala nam je i kakve su vijesti stigle sa Sveučilišta u Mostaru, gdje su obavili analizu sira

“Znate šta je za mene kapital? Zdrava i sretna porodica”, govori za Fokus Dženana Ćosić Ajanović, vlasnica Farme “Ajanović”.

“U Vareš sam došla prije 15 godina, a sasvim spontano smo počeli da se bavimo ovim poslom. Suprug i ja smo se bavili poslovima koji nisu ni slični ovom. Bili smo siti stresa, gradske buke, stresa na poslu i odlučili smo da odemo u prirodu. Sa kozama smo se počeli baviti sasvim spontano”, govori Dženana.

Prvi korak im je bio planinarski dom na Perunu na 1.470 metara nadmorske visine. Imali su pse, konje, patke… I na taj način su privukli posjetitelje, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inostranstva. Počeli su im dolaziti ljudi iz raznih zemalja, tako da su odlučili napraviti nešto svoje.

farma ajanovići koze sir vareš
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

O kozama bi mogla napisati knjigu

“Kupili smo komad zemlje na Planici i preselili se sa životinjama. Imali smo nekih 60 ovaca na početku. Tada sam dobila ponudu od prijatelja skauta iz Italije koji se bave proizvodnjom kozjeg sira na eko način i pitali su me da li imam želju da i ja to radim. Prihvatila sam”, kaže Dženan koja je provela u Italiji određeno vrijeme.

Tamo je naučila osnovne stvari o pravljenju sireva. Danas ima i Kuću sira.

farma ajanovići koze sir vareš
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Sa kozama se kako kaže, saživjela toliko da bi o njima mogla napisati knjigu. Sa kozama svaki dan pređe 10 kilometara i u šali kaže “da su prave atletičarke”. Brste i pasu ono što mi nazivamo korovom.

farma ajanovići koze sir vareš
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Otkrivaju i koji sir gosti najviše vole

Sve koze imaju i svoja imena.

“Hanka, Lili, Čupo, Skočko, Alpina… Pretežno imena dobijaju od gostiju koji nam dođu”, navodi Dženana.

U videu je pojasnila kakve sve sireve prave, te koje sastojke iz okruženja koriste. Otkrivaju i koji sir gosti najviše vole, a ispričala nam je i kakve su vijesti stigle sa Sveučilišta u Mostaru, gdje su obavili analizu sira.

farma ajanovići koze sir vareš
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Sve detalje možete saznati u našem video prilogu.

farma ajanovići koze sir vareš
FOTO: D. Begović/Fokus.ba