Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MS WOOD izvozi namještaj širom svijeta i najavljuje novo zapošljavanje radnika

ms wood

Godinama je BiH bila poznata kao zemlja koja je bila među vodećim izvoznicima drvne građe u ovom dijelu Evrope. Međutim, zahvaljujući modernim kompanijama koje su se pojavile posljednjih godina, BiH bi uskoro trebala biti poznata po izvozu gotovog proizvoda, odnosno namještaja.

Sve više je tvornica koje su opremljene savremenim mašinama kojim upravlja stručno osoblje, te su spremni odgovoriti na sve izazove modernog tržišta. Jedna od takvih kompanija je i MS WOOD, koja ima tvornicu namještaja u Fojnici.

“Bavimo se preradom drveta od trupca do gotovog proizvoda. MS WOOD je relativno mlada kompanija, koja je krenula sa proizvodnjom prije pet godina. Trenutni kapaciteti su oko 30 hiljada stolica mjesečno, a mi smo na nekih 80 posto naših kapaciteta. U fazi smo proširenja proizvodnje, tako da će nam biti potrebna nova radna snaga”, kaže nam  Ahmet Parlić , tehnički direktor MS WOOD.

Kompanija MS WOOD je primjer uspješne kompanije koja u godinama koje dolaze očekuje dodatno povećanje proizvodnje, kao i zapošljavanje novih radnika. Trenutno proizvode namještaj koji se izvozi širom svijeta.

Tehnički direktor proveo nas je kroz hale tvornice MS WOOD i pokazao kako izgleda proizvodnja namještaja u ovoj kompaniji, što možete pogledati u video prilogu.

Potrebno je naglasiti da su prilikom izrade namještaja uključene i mnoge druge bh. firme. Drvna građa uglavnom se nabavlja iz naše zemlje, kao i ostali materijali koji su potrebni da bi se završio finalni proizvod i plasirao na svjetsko tržište.

“Država bi trebala učiniti nešto kako bi sirovina iz naše zemlje izlazila kao gotov proizvod. Koliko bi to značilo za našu zemlju najbolje govori podatak da je za rezanje 1000 kubika drvne građe potrebno samo 10 ljudi, a da bi to preradili u finalni proizvod potrebno nam je 200 ljudi”, kaže Parlić.

Nakon što smo obišli pogone kompanije MS WOOD uvjerili smo se da je riječ o modernoj i savremenoj tvornici namještaja koja je spremna zadovoljiti najstrože kriterije zapadnoevropskog tržišta. Jedan su od primjera kako bi trebale poslovati i ostale kompanije u našoj zemlji, čime bi se popravila ekonomska situacija i riješio problem nezaposlenosti.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“