Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hercegovina

Popovo polje vraća stari sjaj: Saradnja i izvoz naša su šansa

U kompaniji Popovo polje AD namjeravaju i dalje širiti svoje kapacitete, a ističu kako je budućnost ove proizvodnje u saradnji na prostoru cijele BiH, kao i izvozu na strana tržišta

Idući iz Trebinja ka Ljubinju, naići ćete na Popovo polje, plodnu ravnicu većim dijelom godine osunčanu jarkim hercegovačkim suncem. Spoj surovog i pitomog, kamena i plodne zemlje, sunca i čiste rijeke rađa najukusnije plodove. To su prepoznali i i u kompaniji Popovo polje AD.

Firma je osnovana daleke 1977. godine i predstavljala je vodeće poljoprivredno preduzeće u regionu. Tokom 90-ih godina sva infrastruktura i voćnjaci su potpuno uništeni.

Obnova je započeta 2000. godine na manjem dijelu parcela. Danas se Popovo polje ponovo razvija, voćnjaci se iznova podižu i sade zahvaljujući naporima i ulaganjima akcionara koji imaju dugoročan plan razvoja.

“Budući da se nalazimo u Evropi izvoz je najveća šansa za sve kompanije u BiH. Pored toga važno je i lokalno tržište, te dobra saradnja u BiH. Poljoprivreda je velika šansa za BiH”

Tehnolog Dragiša Bašić, proveo nas je kroz dio voćnjaka. Berba određenih sorti već je bila završena ili je u toku, dok pojedine sorte tek trebaju biti obrane.

“Kompanija Popovo polje trenutno gazduje sa približno 300 hektara površina. Ove godine se očekuje izuzetno dobar prinos, kako grožđa, tako i jabuke.

Kvalitet je na visokom nivou, a preko 80 posto naših proizvoda izvozimo na inostrana tržišta, većinom u Evropu i Rusiju. Vinsko grožđe najvećim dijelom odlazi u preradu u najveće vinarije u BiH, a određen dio i u zemlje regiona, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku”, rekao nam je Bašić.

Kada dođe vrijeme branja u Popovom polju javlja se i potreba i za sezonskim radnicima. Mnogobrojni građani iz svih dijelova BiH dolaze kako bi zaradili dnevnicu u Popovom polju.

U kompaniji Popovo polje AD namjeravaju i dalje širiti svoje kapacitete, a ističu kako je budućnost ove proizvodnje u saradnji na prostoru cijele BiH, kao i izvozu na strana tržišta.

“Budući da se nalazimo u Evropi izvoz je najveća šansa za sve kompanije u BiH. Pored toga važno je i lokalno tržište, te dobra saradnja u BiH. Poljoprivreda je velika šansa za BiH”, tvrdi Bašić.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“