Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Zagađeni vazduh svake godine ubije 3,3 miliona ljudi!

22/09/2015

Zagađeni vazduh svake godine ubije 3,3 miliona ljudi, a najviše žrtava je u Kini – 1,4 miliona!

Visoka je stopa smrtnosti od lošeg vazduha u Indiji – 645.000 te Pakistanu – 110.000 žrtava godišnje.

Naučnici upozoravaju da sve veću ulogu u trovanju vazduha ima poljoprivreda i navode da će, ako se trend nastavi, do 2050. broj smrti uzrokovan zagađenjem zraka biti udvostručen.

Stručnjaci iz Njjemačke, sa Kipra, iz Saudijske Arabije i sa Harvarda naparavili su do sada najdetaljniju procjenu smrtnosti od zagađenja vazduha.

“Oko šest odsto svih smrti u svijetu događa se zbog izloženosti zagađenom vazduhu. Broj je veći nego što su naučnici očekivali”, ističe profesor ekoloških nauka Jason West sa Univerziteta Sjeverna Karolina.

Zagađeni vazduh ubija više nego HIV i malarija zajedno – navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Najviše smrti od posljedica smoga i “crnila” uzrokuje grijanje i kuvanje na drva te ostala biogoriva u zemljama u razvoju.

Ono što je naučnike iznenadilo jeste da se na drugo mjesto uzročnika zagađenja svrstala poljoprivreda.

“Problem je u amonijaku iz umjetnih gnojiva i životinjskog otpada”, upozorava Jos Lelievel sa njemačkog Instituta Max Planck.

Taj amonijak, u kombinaciji sa sulfatima iz elektrana na ugljen, i nitratima iz automobilskih ispušnih cijevi, stvara čestice smoga, koji je veliki uzrok smrti od zagađenog vazduha.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.