Fokus TV

Priča o samohranoj majci koja uzgaja maline i dobro zarađuje

22/07/2015

Anka Obrenić, ili Ankica kako je svi zovu, primjer je žene koja se nikada ne predaje. Samohrana je majka i živi sa kćerkom Maricom u selu Kazagići kod Kiseljaka. Zaposlena je u jednoj lokalnoj kompaniji kao krojačica.

Poslije radnog vremena čeka je drugi posao. Posao koji, prema njenim riječima, radi iz ljubavi. Uzgaja maline.

„Preporučila bih svakome ko može da posadi maline. Uz jedan uvjet. Da ne ulazi sam u posao, nego da sluša savjete agronoma“, kaže Ankica.

Najveća pomoć Ankici je njena 14-godišnja kćerka Marica.

„Radim sa malinama od kad znam za sebe. Uvijek sam pomagala majci“, kaže Marica.

Da sav trud ne bi bio uzaludan zaslužan je Klas, koji otkupljuje sav urod Ankice, ali mnogih drugih uzgajivača malina u centralnoj Bosni. Posljednjih godina Klas u saradnji sa kooperantima povećava proizvodnju i plasman, kako malina, tako i ostalih vrsta bobičastog voća.

„Klas je jedna od rijetkih kompanija koja ima službu koja je tokom cijele godine prisutna na terenu i brine o našim kooperantima. Proizvođače podučavaju na licu mjesta u njihovom voćnjaku, te im objašnjavaju kako proizvesti kvalitetnu malinu uz visok prinos“, rekao nam je Esad Babić, rukovodilac proizvodnje u Klasovoj hladnjači u Blažuju.

Kako ta saradnja izgleda u praksi, pogledajte u video prilogu.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.