Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
Alternativa ima certificirane proizvode iz oblasti građevinske limarije koji konkurišu na svjetskom tržištu, a uz pomoć projekta EU opremili su savremenu laboratoriju

Firma Alternativa iz Hrasnice kod Sarajeva, koja se još od 2001. godine bavi proizvodnjom građevinske limarije i čiji se izolacijski paneli ugrađuju u industrijske objekte širom BiH, kroz projekat EU4Business opremila je nedavno i savremenu laboratoriju.

Do sada su ove usluge morali obavljati kod firmi u inostranstvu, a sada to čine u svojoj kompaniji. Tako je otvorena prva laboratorija u BiH koja može mjeriti kvalitet izolacijskih panela do 200 milimetara.

Povećanje izvoza

Alternativa može pružati ovakve laboratorijske usluge drugim proizvođačima u BiH i regiji. Sve ovo je rezultiralo povećanjem izvoza od čak 50 posto, a sa svojim proizvodima dospjeli su na sve kontinente. Fokus.ba posjetio je pogone ove kompanije i razgovarao sa zaposlenima na čelu sa direktorom Salihom Lemešom.

alternativa hrasnica (3)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

-Kompanija Alternativa osnovana je 1997. godine kao trgovačko društvo i u početku se bavila trgovinom metalima crne i obojene metalurgije. S proizvodnjom počinje 2001. godine. Za početak u dosta skromnim uvjetima, a poslije je organski rasla i širila se da bi danas bila jedna respektabilna kompanija u evropskim okvirima – kaže Lemeš.

Navodi da Alternativa danas zapošljava 132 radnika, te da pokriva tržišta bivše Jugoslavije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Francuske i još nekih drugih zemalja Dalekog istoka.

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Salih Lemeš

-Uspjeli smo osvojiti najzahtjevnija tržišta i danas kompanija Alternativa s ponosom može kazati da pripada grupi najrespektabilnijih dobavljača u oblasti limova i panela koji se koriste u građevinarstvu, a za izgradnju industrijskih objekata, objekata šire namjene, šoping centara, sportskih dvorana itd. – kaže Lemeš.

Alternativa je po drugi put učesnik projekta koji finansira EU, a implementira GIZ. Navode da su dobili značajnu podršku i ostvarili pozitivnu saradnju s dodijeljenim mentorima.

EU pomogla u certifikaciji

Projektom Evropske unije u najvećoj mjeri podržano je certificiranje proizvoda. S obzirom da su glavni proizvodi Alternative termoizolacioni paneli, kako bi ih mogli prodavati na tržištu EU, neophodna je njihova certifikacija odnosno ispitivanje vatrootpornosti kod akreditovanih laboratorija.

-Provedena su ispitivanja ukupno osam vrsta proizvoda i sada za njih posjedujemo potrebne izvještaje koji dokazuju da ispunjavaju zahtjeve EU u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Kao društveno odgovorna kompanija, Alternativa redovno usklađuje poslovanje s novim ISO standardima, što garantuje kupcima da će uvijek dobijati kvalitetne i s građevinskim normama usklađene proizvode. Kao društveno odgovorna kompanija, Alternativa redovno usklađuje poslovanje s novim ISO standardima, što garantuje kupcima da će uvijek dobijati kvalitetne i s građevinskim normama usklađene proizvode – ističe Irma Bećković projekt-menadžer Alternative i voditelj navedenog projekta EU.

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Irma Bećković

Navodi da su, poštujući Zakon o zaštiti na radu, projektom podržane i konsultantske usluge za analizu postojećeg radnog okruženja i zaštitu na radu.

-Alternativa je prihvatila i počela s primjenom svih utvrđenih mjera za siguran i zdrav rad na radnim mjestima i u radnoj okolini u skladu s Aktom o procjeni rizika. Kako bi se kompletan proizvodni proces značajno unaprijedio, ubrzao i postao efikasniji, u kompaniji se provodi digitalizacija korištenjem savremenih IT rješenja i tehnologija. Projektom je podržana i nabavka dodatne opreme za digitalizaciju proizvodnje, čime je povećana produktivnost rada u proizvodnji za minimalno 20 posto – pojašnjava Bećković.

Inovacije u proizvodnji

Dodaje da je nabavkom dodatne opreme za ispitivanje mehaničkih svojstava termoizolacionih panela značajno unaprijeđen postojeći laboratorijski kapacitet i cjelokupan sistem proizvodnje. Također je, kako naglašava Bećković, nabavljen i set specijalnih alata za proizvodnju novih proizvoda.

-Realizacijom navedenih proizvodnih inovacija kompanija je značajno unaprijedila poslovanje i zaista očekujemo dugoročne koristi od podržanih aktivnosti – zaključuje naša sagovornica.

Zahvaljujući značajnoj podršci EU za projekat laboratorija i certificiranja, Lemeš navodi kako je njihova laboratorija odlično opremljena i da takve nema u BiH.

Foto: D. Begović/Fokus.ba

-U toj laboratoriji mi svakodnevno pravimo kontrolu svojih proizvoda, svakodnevno znamo šta smo dobili iz proizvodnje i šta smo poslali kupcu. To su vrhunski proizvodi koji nam omogućavaju da dođemo do najboljih svjetskih kompanija – ističe Lemeš.

Potcrtao je kako imaju potpisane ugovore i s dvije kompanije s respektabilnim imenima u svijetu, ali da zbog tajnosti ugovora ne može otkrivati njihova imena.