pađeni

Savremena oprema i tradicija za savršeni hercegovački sir i kajmak

Mljekara je opremljena najsavremenijom opremom, koja je urađena po najzahtjevnijim svjetskim standardima

Mljekara Pađeni kod Bileće nalazi se u potpuno prirodnom ambijentu, okruženi nezagađenom prirodom, na brdsko-planinskom području nadmorske visine od 650 metara.

Sirovo mlijeko prerađeno u mljekari je proizvedeno velikim dijelom ispašom stoke na pašnjacima hercegovačkog krša gdje ima dosta ljekovitog bilja, a zimi sa hranom proizvedenom sa istog terena. Ova mljekara opremljena je najsavremenijom opremom, u koju je samo u proteklih godinu dana uloženo više od milion KM.

“1999. godine sa porodicom smo počeli u iznajmljenom prostoru sa 130 litara mlijeka otkupljenog od seljaka sa područja našeg sela. Sada radimo u savremenoj mljekari Pađeni i zapošljavamo preko 80 radnika“, kaže nam Nenad Vukoje, direktor i vlasnik mljekare.

Mljekara je opremljena najsavremenijom opremom, koja je urađena po najzahtjevnijim svjetskim standardima. Direktor Nenad Vukoje proveo nas je kroz proizvodni pogon i pokazao proces kojim se dolazi do gotovih proizvoda koji završe na stolovima bh. građana, ali i zadovoljnih kupaca u susjednim državama.

Posebno su ponosni na sir i kajmak iz mijeha, koji proizvode po tradicionalnim recepturama ovog kraja. Pored velikog broja radnika koji su zaposleni u samoj mljekari, te u distribuciji proizvoda na prostor cijele BiH, ova kompanija otvorila je i veliki broj radnih mjesta za kooperante, koji kroz proizvodnju mlijeka imaju priliku ostvariti zaradu.

“Mlijeko otkupljujemo iz 15 općina BiH, a u proizvodnju je uključeno preko 850 domaćinstava“, kaže nam Vukoje.

Među svim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH sa zadovoljstvo je primljena vijest da je postignut dogovor oko izvoza u zemlje Evropske unije. I Mljekara Pađeni uskoro će dobiti certifikat, te svoje proizvode početi distribuirati i na područje EU.

Kompanije kao što je mljekara Pađeni jedan je od svijetlih primjera kao se može uspjeti i u BiH. Prema riječima direktora Vukoje u narednim godinama nastaviće se proširenjem kapaciteta koji će otvoriti nova radna mjesta.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“