Kathleen Kavalec

Šefica misije OSCE-a u BiH za Fokus: Politika jača etničke podjele u školama

Sporni nazivi škola, simboli, manifestacije: OSCE pratio 2.000 škola u cijeloj BiH i sačinio preporuke. Zašto se o budućnosti BiH pregovara s HDZ-om, strankom koja najodgovornija za fenomen „dvije škole pod jednim krovom“

Ambasadorica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec u video intervjuu za Fokus.ba govorila je o spornim nazivima škola, manifestacija i simbola, a koji se koriste u političke svrhe odnosno u cilju stvaranja podjela u BiH.

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Naime, OSCE je nedavno objavio izvještaj na osnovu nalaza baziranih na praćenju preko 2000 škola u cijeloj BiH, a ambasadorica Kavalec kaže kako je uočen nedostatak napretka pa čak i određeni nazadak u ovoj oblasti.

– Smatramo da je ovo još jedan primjer gdje je obrazovanje ispolitizirano gdje stvara tenzije i zabrinutost. A posebno smo zabrinuti za učenike, jer ova vrsta politizacije škola dovodi do osjećaja isključenosti, ojsećaja jačanja ili pokušaja da se pojačaju tzv. etničke podjele i ne vidimo da se na to usmjerava dovoljno političke pažnje – kazala je Kavalac.

Govoreći o uzrocima ovakve pojave, Kavalec kaže da se defitivno radi o jačanju političkih interesa, posebno političkih stranaka čiji je pristup zasnovan na jednom etničkom identitetu, no nažalost po cijenu kvaliteta obrazovanja i po cijenu učenika. Ambasadorica OSCE-a tvrdi da se politika unosi u škole i koristi u interesu partija i onih koji žele da baziraju svoju moć na toj vrsti politike.

Naglasila je da se u izvještaju OSCE-a nalazi niz preporuka vlastima s ciljem riješavanja ovog pitanja. Naprimjer, za sporne nazive škola postoje opcije za alternativne nazive kao što su nazivi grada ili zajednice u kojoj se škola nalazi. Također, preporuke su date i za uklanjanje ili premještanje spornih simbola, kao i za školske manifestacije koje bi trebale biti inkluzivne za sve etničke grupe.

U intervjuu za naš portal šefica Misije OSCE-a je odgovarala na pitanja zbog čega se sa strankama poput HDZ-a koje su najviše odgovorne za fenomen “dvije škole pod jednim krovom” i dalje pregovara o budućnosti naše države, te kako ocjenjuje svakodnevno raspirivanje mržnje u javnom prostoru u čemu prednjači lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Cijeli intervju sa ambasadoricom Kavalec pogledajte u našem videu.