Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
Diplomirani fizioterapeut uz pomoć projekta EU4BusinessRecovery otvorio centar „Medicare“. Hodžić: Poručujem mladima da se usude, da naprave prve korake

Iako je imao nekoliko ponuda da ode u inostranstvo kako bi izgradio karijeru u oblasti fizioterapije, mladi poduzetnik Tarik Hodžić iz Visokog odlučio je da ostane u Bosni i Hercegovini kako bi bio na usluzi svojoj lokalnoj zajednici.

Nakon završenog Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, kao i višegodišnjeg sticanja iskustva u fizioterapiji, u Visokom je otvorio Centar za njegu i održavanje tijela „Medicare“.

– S obzirom na to da sam imao više poziva da odem u inostranstvo da radim, odlučio sam se, ipak, da ostanem u BiH jer smatram da je ovoj državi i tržištu potrebno više mladih snaga. Pogotovo ako govorimo o fakultetski obrazovanim ljudima koji su potrebni svakoj zajednici da napreduje – kazao je Hodžić na početku razgovora za Fokus.

fizioterapeut tarik hodžić
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Praksa u zdravstvu

Posjetili smo ga u Visokom, u centru koji je otvorio, a gdje pomaže pacijentima s koštano-mišićnim problemima. Navodi da je “Medicare” centar specijaliziran za obavljanje svih vrsta terapijskih i aromatskih masaža. Također, dodaje, dolaze mu i sportisti, a njima ovaj centar pruža fizioterapeutske usluge s ciljem otklanjanja boli.

– Što se tiče “Medicare” centra, ideja je proistekla u periodu pandemije koronavirusa. Odlučio sam da svoje znanje i iskustvo na ovom polju, o čemu svjedoči i niz certifikata, upotrijebim na način da budem koristan lokalnom stanovništvu, ali i s ciljem da na ovom polju napredujem kao mladi poduzetnik – priča nam Tarik.

fizioterapeut tarik hodžić
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

U tom periodu se prijavljuje na Program podrške poduzetništvu na području grada Visoko koji je realizovan u okviru projekta EU4BusinessRecovery, a uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada. Tokom obuke shvatio je da zapravo malo zna o poduzetništvu i vođenju biznisa.

– Veoma sam zahvalan projektu EU4Business. Velika je stvar za mladu osobu, pogotovo u poduzetničkim vodama, kada imate neku vrstu i finansijske i materijalne i moralne podrške. Također, mnogo sam naučio i pružena mi je prilika da ostvarim mnoge kontakte. Upoznao sam niz ljudi koji su značajni u oblasti pokretanja biznisa. Sam proces mentoringa bio je ključan za postizanje određenih rezultata, pogotovo ako se uzme u obzir da mladi poduzetnici u prve dvije godine imaju poteškoće kada je riječ o vođenju posla. U tom segmentu sam imao veoma bitnu pomoć – naveo je Hodžić.

fizioterapeut tarik hodžić
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Poruka mladim ljudima

Navodi da je u procesu studiranja obavio dosta prakse u zdravstvenim ustanovama kao što su klinički i reumalni centri. Kao diplomirani fizioterapeut kontinuirano se educirao, a postao je i certificirani akupunkturolog i praktikant osteopatije s kiropraktikom. Sva ta iskustva koristi danas u svom poslu.

– Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini bih poručio da se usude, da naprave prve korake kako bi realizovali svoje planove. Imao sam pozive da idem u inostranstvo, ali sam izabrao svoju zajednicu jer smatram da neko ko je obrazovan, ko može da doprinese društvu, treba biti na usluzi lokalnoj zajednici. Zašto da gledamo na neki život u inostranstvu s nekom čežnjom i željom kada možemo ovdje kod nas da napravimo isto, a istovremeno da doprinesemo ovoj državi što je moguće više – poručio je mladi poduzetnik Tarik Hodžić.