Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donose mnoge viruse

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu žele suzbiti tigraste komarce

pariz olimpijada
Foto: Unsplash
Ilustracija

Postavljene su inovativne tzv. moderne zamke za komarce. Riječ je o korištenju simuliranih ljudskih tijela gdje bi komarci trebali ispustiti svoja jajašca, no to bi zapravo trebala biti zamka u kojoj će jajašca biti uništena

Organizacija Olimpijskih igara sa sobom nosi mnoge brige. Osim osiguravanja sigurnosti, organizatori ovogodišnjeg okupljanja najboljih sportista svijeta morat će se pozabaviti još jednom neprilikom – tigrastim komarcima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Razlog tome leži u činjenici da komarci potencijalno sa sobom donose mnoge viruse, koji bi mogli spriječiti sportiste da učestvuju na takmičenju za koje su se pripremali četiri godine.

Zabrinjavajući je podatak da je ove godine u Francuskoj zabilježeno već 45 slučajeva zaraze virusom dengue, kojeg šire tigrasti komarci. Ova inače tropska bolest pojavila se i drugdje u Evropi invazijom tigrastih komaraca. Posljednjih godina, osim u Francuskoj, pojedinačni autohtoni slučajevi denga groznice liječeni su i u Hrvatskoj te na portugalskom otoku Madeira.

Zbog navedene činjenice, francuske vlasti rade na potpunom suzbijanju tigrastih komaraca tokom Igara, što bi trebale učiniti fumigacijom pojedinih dijelova Pariza, što je inače uobičajena praksa posebno u tropskim gradovima.

Vlasti bi također trebale pokušati istrijebiti štetne insekte preventivnim mjerama koje, prema riječima entomologa Didiera Fontenilla, uključuju zaštitne mreže, upotrebu repelenata i organskih insekticida.

Postavljene su inovativne tzv. moderne zamke za komarce. Riječ je o korištenju simuliranih ljudskih tijela gdje bi komarci trebali ispustiti svoja jajašca, no to bi zapravo trebala biti zamka u kojoj će jajašca biti uništena.

Komarci su također postali unosan posao za mnoge firme, poput Biogentsa, koji je objavio da je na javnom konkursu odabran za postavljanje 15 zamki u marseilleskoj marini, gdje će se takmičiti jedriličari.

Tigrasti komarci su se posljednjih godina proširili Evropom uglavnom zbog klimatskih promjena. U Francuskoj najviše zabrinjava činjenica da su pronađeni i u Normandiji, koja se donedavno zbog hladnije klime smatrala jedinom regijom u zemlji bez ovih dosadnih insekata, prenosi STA.