Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oslobođenje

Pruga iznad Miljacke: Viseći tramvaj kao turistička atrakcija

sarajevo-most-miljacka-1024×538

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst objavljen u dnevnom listu “Oslobođenje” 24. januara 2005. godine koji govori o jednoj zanimljivoj inicijativi. Tekst koji je objavljen pod nazivom “Viseći tramvaj kao turistička atrakcija” prenosimo u cjelosti

Predsjednik Udruženja Viseći tramvaj na rijeci Miljacki Aner Ðulić, nakon što je boravio u njemačkom gradu Vupertalu u kojem saobraća klizni tramvaj, pokrenuo je inicijativu da se takav tramvajski saobraćaj uspostavi i u Sarajevu. Ovim projektom, za čiju bi provedbu trebala godina, riješili bi se veliki problemi javnog gradskog prevoza, a korištenjem takvog vozila bila bi zaštićena ekologija.

Viseći tramvaj bi saobraćao cijelom dužinom rijeke Miljacke, a kako ističe Ðulić, ne bi imao potrebu za okretanjem jer je napravljen tako što se istom prugom vraća nazad, što znači da nije potrebno graditi okretnicu. On bi predstavljao i turističku atrakciju Sarajeva.

viseci tramvaj

“U pomenutom njemačkom gradu izgrađena je deset kilometarska linija iznad toka rijeke Vuper i tri kilometra iznad ulica grada, što odgovara dužini i konfiguraciji Sarajeva”, istakao je Ðulić.

Ovaj tramvaj koji ima 28 modernih zglobnih kola i godišnje preveze oko 20 miliona putnika, predstavlja odlično rasterećenje za uobičajene gradske gužve. Prema Ðulićevim riječima, ovaj projekat podržala je Ljiljana Sakić, ministrica prometa i komunikacija Kantona Sarajevo.

“Razgovarao sam sa ministricom prošle sedmice koja je kazala da je projekat ostvariv, ali je za njegovu provedbu potrebno vremena i novca”, rekao je za Oslobođenje Ðulić, dodajući da je podršku pokrenutoj inicijativi izrazio i privredni odjel njemačke vlade, koji bi pomogao pri realizaciji projekta.

Kako je rekao, izgradnjom ovakve saobraćajnice ulaganje u nju znatno bi se isplatilo, a početkom radova najmanje 5.000 ljudi bi došlo do zaposlenja. Udruženje će raznim aktivnostima pokušati iznaći načina kako bi se pokrenule aktivnosti realizacije projekta.

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.