Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog vračara i tračara stradali mnogi

Sada Uzeirović zbog šejtana zapalila kuću

Pljevlja histori
Foto: Wikipedia
Pljevlja

Vijest je objavljena 31. marta 1941. godine uz opasku da je nesretnoj ženi ideja pala na pamet nakon što joj je posjetila jednu vračaru

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst “Jugoslovenske pošte”, koji je objavljen 31. marta 1941. godine, u kojem je opisan slučaj paljenja kuće kod Berana.

U selu Bihoru nadaleko od Berana dogodio se jedan vrlo interesantan slučaj, koji je izazvao veliku senzaciju među stanovništvom sreza beranskog.

25-godišnja Sada Uzeirović, majka dvoje nejake djece zapalila je svoju kuću, kojom je prilikom i sama teško nastradala, samo da bi se otjerala “šejtana” koji ju je, kako ona veli davio.

Pomisao da u njoj i njenoj kući dominiraju “šejtani” izrodila se kod Sade prije dužeg vremena, kada joj je jedna vračara “rekla o tome”. Tom prilikom vračara joj je kazala da je uzrok tih »prirodnih« pojava samo njena kuća, koja se po njenom tvrđenju nalazi na nesrećnom mjestu.

Sada je tada stekla ubjeđenje da je to zaista tačno te je došla na ideju da što prije zapali kuću »carstvo šejtana«. Istoga dana, kada joj je muž otišao na rad ona je u kući ostala sama, te je prionula na ostvarenje svoje ideje.

Sve sobe je napunila slamom i polila ih petroleumom, pa zapalila. Bojeći se da će ako iznese koju stvar da će »šejtani« biti time spareni ona ih je ostavila sve da izgori.

Pojavu vatre prvo su primjetili neke komšije koje su pojurile da požar lokalizuju, ali na njihovo veliko iznenađenje našli su u kući, koja je uveliko plamtala, onesviješteno tijelo Sadino.

Dok su je dohavizali, kuća je sva izgorila.

infobiro-bihac-1

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.