Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski dnevnik

Stanovnicima Gornje Vogošće nije suđeno da se voze autobusom, uzalud ga opsjedaju i tiskaju se

vogosca
Ilustracija: Facebook/ Udruženje “Vogošćani”

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo pismo čitatelja “Sarajevskog dnevnika” koje je objavljeno 15. maja 1946. godine

Često je pojedinim mjestima jedina veza sa gradom autobuski saobraćaj. To je slučaj i sa Gornjom Vogošćom. Autobus koji saobraća na liniji Sarajevo – Visoko – Kreševo i obratno prolazi kroz Gornju Vogošću, ali stanovnicima G. Vogošće nije suđeno da se voze u njemu.

sarajevski dnevnik
Foto: Infobiro

Stanovnici koji se sjate oko autobusa uzalud se tiskaju da uhvate mjesta – jer ga nema čak ni na krovu.

Kažu im: “Imamo putnika iz daljih mjesta”. Poslije toga im ne ostane ništa drugo već da “tabanaju”. Evo zašto.

Iako je autobus već od Visokog na željezničkoj pruzi, ipak njim putuju baš najviše ljudi s pruge i prilično ga pune oni, koji računaju na neku udobnost. Od Visokog već ima lokalnih a i putničkih vozova. Ovaj autobus, koji prolazi kroz Gornju Vogošću, jedina je spona Vogošćanima sa gradom.

Mislim da nije potrebno navoditi da mnogi stanovnici G. Vogošće poslom odlaze svaki dan u grad. Zato bi svakako trebalo nešto učiniti da i mi iz Vogošće jednom sjednemo u taj autobus koji uzaludno opsjedamo svaki dan.

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.