Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BAM obilježava Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava u BiH

knjige
Foto: D. Begović

Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i ove će godine, drugi put u BiH, nizom raznovrsnih događaja obilježiti Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava.

U obilježavanje se uključilo niz bibliotečkih, muzejskih, ali i visokoškolskih institucija koje će kroz različite programe ukazati na značaj knjige te skrenuti pažnju posebno za mlađe generacije na važnost čitanja, ali i promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva.

Predsjednica BAM-a Azra Bečević-Šarenkapa istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će ove godine, za razliku od prethodne, u programu učestvovati više institucija – 15 biblioteka iz šest bh. gradova, te druge institucije kulture i nauke.

Nadina Grebović-Lendo s Filozofskog fakulteta Sarajevo navodi da će na tom fakultetu biti upriličen Dan otvorenih vrata, gdje će studenti i drugi zainteresirani moći u razgovoru s bibliotekarima saznati više o uslugama koje nudi ova jedna od najstarijih visokoškolskih biblioteka s 230.000 bibliotečkih jedinica.

Bit će upriličena i izložba stare i rijetke knjige, gdje će biti prezentirani najstariji primjerci koje biblioteka čuva. Također, bit će organizirano i književno popodne uz susret s bh. književnicama te predavanje o autorskim pravima.

Bošnjački institut, kako je navela predstavnica te institucije Narcisa Puljek- Bubrić, priredit će programe za različite kategorije stanovništva. Tako će, između ostalog, biti priređena izložba “Zapis o Maku Dizdaru”, potom izložba “Izbor iz raritetnih kolekcija biblioteke Instituta”, a bit će tu i stručni dio programa namijenjen akademskoj zajednici s radionicama za studente Filozofskog fakulteta.

Ivana Dautović iz Zemaljskog muzeja BiH ističe da ova institucija ima najstariju naučnu biblioteku u BiH, čija će vrata biti otvorena za sve zainteresirane da bi se informirali o bogatoj zbirci periodike. Bit će to, smatra ona, dobra prilika da se pregledom razne dnevne i sedmične štampe i časopisa sazna šta se dešavalo u BiH s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.

I Biblioteka Sarajeva je priredila bogat program, te će za najmlađe u čitaonici u Radićevoj ulici biti organizirana pričaonica i prigodna predstava, a u multimedijalnom centru “Mak” bit će upriličen centralni program s učešćem književnika i književnih kritičara, kroz interaktivan program s posjetiocima.

Prigodne programe povodom Međunarodnog dana i noći knjige i autorskih prava organizirat će i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, biblioteke u osnovnim školama i na fakultetima te druge institucije koje njeguju vrijednost knjige.