Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bašta dobrodošlice” donosi priče djece iz BiH koja su boravila u Italiji

FNA_57505

Zahvaljujući uposlenicima i volonterima italijanskog Udruženja “Luciano Lama”, a ponajviše porodicama u Italiji, 17.500 djece iz Bosne i Hercegovine boravilo je u toj zemlji u posljednjih 25 godina otkada je Udruženje osnovano.

Osnivač i predsjednik ovog udruženja Guiseppe Castellano, borac za mir, solidarnost i toleranciju, promovirao je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu knjigu koju je nazvao “Bašta dobrodošlice”, a u njoj su ispričane najzanimljivije priče u ovih 25 godina.

Djeca iz cijele BiH odlazila su u grupama od po 400 njih dva puta godišnje na Siciliju i druge regije Italije da bi određeno vrijeme proveli u italijanskoj porodici koja bi ih ugostila, iako im tamo bude osigurano sve, ta djeca, rečeno je danas, ostave mnogo više porodicama u kojima borave.

Udruženje je sve ove godine radilo predano na tom projektu, a 15. juna odlazi i sljedeća grupa djece, te iako na početku nisu imali nikakvu podršku niti sredstva ostvarili su rezultate kojima se mogu pohvaliti, dok autor knjige kaže da je sve to bilo moguće zahvaljujući nezavisnosti Udruženja.

Iza njih, dodao je Castellano, niko nije stajao ni 1992. godine, ni danas, ali ostvarili su saradnju s institucijama vlasti obiju zemalja, religijskim zajednicama, domovima za nezbrinutu djecu, službama socijalne zaštite i brojnim drugim organizacijama te institucijama.

Program po kojem rade je takav da jedna porodica može primiti jedno dijete, a posebna zahvalnost danas je izražena upravo voditeljima domova za nezbrinutu djecu koji su usprkos lošem iskustvu kada je jedno italijansko udruženje u Italiju odvelo 60-oro djece iz Doma “Bjelave” i nikad ih nisu vratili, oni su ipak pristali surađivati s ovim udruženjem.

– Pitanje koje najčešće dobivam od onih koji knjigu pročitaju jeste da li su sve priče istinite. Tvrdim da jesu, brojne sam doživio, neke su ispričali učesnici u ovom projektu. Neke od njih su tragične, neke su tragikomične, ali svaka ispričana priča je istinita – naglasio je Castellano.

Fokus je, pojasnio je, uvijek bio na djeci jer su to buduće generacije koje društvo trebaju graditi tako da se ono zasniva na miru i toleranciji, a autor ove knjige kazao je i da bi BiH bila mnogo prosperitetnija zemlja da je međunarodna zajednica umjesto ulažući u vojsku koja je 15 godina čuvala mir u BiH, ulagali u druge projekte.

– Rat za posljedicu nema samo ljudske žrtve i materijalna dobra, on za sobom nosi i uništenje ljudskog dostojanstva, uništava privredu i ekonomiju zemlje, a oporavak traje dugo. Zato je važno pobrinuti se da se takvo nešto više nikada ne dogodi – zaključio je Castellano.

Promociji knjige prisustvovao je i ambasador Republike Italije u BiH Nicolo Minasi koji je kazao da je ovo štivo svojevrsna avantura i govori o dugogodišnjoj ljubavi između BiH i Italije, ali i požrtvovanosti Udruženja “Luciano Lama”.

Ocijenio je da su potrebne velike organizacijske sposobnosti da bi se pronašle porodice koje bi primile djecu, a cijela ova priča nastavila se odvijati unatoč činjenici da svako dijete ipak nije imalo priliku otići u Italiju.

Ambasada Italije u BiH više od 20 godina pomaže projekt, a prije odlaska djece organiziraju se radionice da bi se djeca pripremila na to, te je istaknuto da je sve ovo bilo moguće organizirati zahvaljujući požrtvovanosti institucija i organizacija ovih dviju prijateljskih zemalja.