Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sakib Pleh

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica je nakon 50 godina rada pred zatvaranjem

211223_dunovic

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od 30.555 bibliotečkih jedinica, dva suvremena opremljena tonska studija za snimanje knjiga i časopisa, te Brajevom štamparijom

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija u državi koja slijepim i slabovidnim osobama omogućava korištenje bibliotečke građe u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, audio digitalna tehnika i uvećani tisak), a da država nema razumijevanja za ovu instituciju, kazao je danas novinarima direktor te biblioteke Sakib Pleh.

Pleh je istakao da Biblioteka prvi put nakon 50 godina, u ovoj godini nije dobila ni jednu marku.

– Iz tog razloga je situacija jako teška, radnici već tri mjeseca ne primaju platu. S obzirom na to da smo svjesni koliko smo potrebni našim konzumentima, ne zatvaramo Biblioteku. Inače, imamo sve razloge da je zatvorimo – rekao je Pleh.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović istaknuo je da je direktor Biblioteke tokom današnje posjete skrenuo pažnju na probleme funkcioniranja te institucije.

– Biblioteka kao državna institucija se susreće sa velikim egzistencijalnim problemima, a postoji i sistemsko i “nesistemsko” ignorisanje institucija ovog tipa. Ono što je karakteristično za ovu biblioteku jeste da je ona jedna od rijetkih institucija koja nema nikakve prihode jer korisnici usluga sav materijal dobivaju besplatno – istakao je Dunović.

Kao karakteristiku Kabineta potpredsjednika FBiH naveo je da raspolažu određenim sredstvima koja se mogu dodjeljivati ustanovama u smislu jednokratnih grantova, a oni, kako je naglasio, suštinski ne mogu riješiti poslovanje Biblioteke.

– Ali na neki način mogu potaći i druge nosioce vlasti na višim nivoima koji raspolažu sa značajnim grantovima i koji trebaju shvatiti važnost postojanja ove institucije – dodao je Dunović.

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od 30.555 bibliotečkih jedinica, dva suvremena opremljena tonska studija za snimanje knjiga i časopisa, te Brajevom štamparijom.

Osim kulturne, ima i obrazovnu funkciju jer proizvodi obaveznu lektiru za osnovno i srednje obrazovanje.