Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan poezije

Dejanović: Poezija humanizira pojedince i međusobno nas povezuje

l_cc0be9c56aba31c2615a460d282dea23

Za pjesnikinju Amelu Mustafić Dan poezije je dan kada se čovječanstvo podsjeti da je poezija književnost te da treba biti cijenjenija

Danas se obilježava Svjetski dan poezije, danas se odaje priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i međunarodnim poetskim pokretima.

– Svjetski dan poezije je postao kao neka vrsta podsjetnika da poezija postoji. O njoj se rijetko govori i onda kao da je se svi prigodarski sjete 21. marta. Nažalost taj jedan dan ne čini bitnu razliku; knjižare i dalje najmanje drže knjige poezije, izdavači ih i dalje najmanje žele štampati i paradoksalno i dalje se najviše piše poezija. Poezija je danas jedan divan paradoks koji opstaje mimo logike, profita i svih onih dana kada nam ne pada na pamet- kaže povodom Svjetskog dana poezije u izjavi za Fenu književnica Tanja Stupar Trifunović.

Za pjesnikinju Amelu Mustafić Dan poezije je dan kada se čovječanstvo podsjeti da je poezija književnost te da treba biti cijenjenija.

– U isto vrijeme, to je i dan kada cijelo čovječanstvo udiše ljepotu pozije. I Andrić kaže: “I što pogledam sve je pjesma i čega god se taknem sve je bol”- kazala je Mustafić.

Književnica iz Hrvatske Marija Dejanović smatra da je poezija vrsta ljudskog izražavanja koja je s razlogom očuvana tisućama godina.

– Ona u isto vrijeme humanizira pojedince i međusobno nas povezuje. Ona ima potencijal da bude jako osobna i jako društvena, da djeluje zacjeljujuće ili kritizirajuće. U dobu kad su ljudi istodobno izolirani i pretjerano vidljivi, a društvenost i empatiju mijenjaju konformizam i apatija, poezija je sila koja nas održava onime što jesmo, nudeći nam način da se uvijek propitujemo – smatra Dejanović.

Pjesnikinja Naida Mujkić smatra da je dobro da poezija ima svoj dan.

– Poezija je esencija društva, ali ne moramo tjerati ljude da čitaju poeziju. To je tako pogrešno. Poezija će naći onoga ko ju treba i to je ta kvaka sa poezijom. Moja prijateljica Aida koja također piše i ja planirale smo otići u šumu popodne. Tamo proslaviti sa pticama. Uveče napisati neki status za facebook i instagram kao podsjetnik da smo žive. Jer to poezija radi – izjavila je Naida Mujkić.

Svjetski dan poezije (World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990- tih smješten na Floridi (USA), Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine.

Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine, uglavnom u oktobru i novembru sve do UNESCO-vog službenog proglašenja.