Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iMTM Sarajevo

Mjuzikl “Londonska priča”: Reprizna igranja u okviru Dana KS i 10. FEDU

londonska prica
Ustupljena fotografija

Prema riječima reditelja Riada Ljutovića, predstava je smještena u London u 19. stoljeće i prati život djece na ulicama grada. Zamišljena je tako da svojom univerzalnom pričom o siromašnom dječaku skrene pažnju na današnju djecu, koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti

Neovisna platforma za edukaciju u izvođačkim umjetnostima iMTM Sarajevo najavljuje reprizna igranja mjuzikla “Londonska priča” u Pozorištu mladih Sarajevo 07., 08. i 09.05. u 19:30 sati, u okviru ovogodišnje manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, kao i jubilarnog 10. Međunarodnog festivala dječije umjetnosti FEDU.

“Nakon novembarske premijere i ogromnog interesovanja za ovu važnu i edukativnu priču nekoliko nastavnika osnovnih škola u Sarajevu javili su nam se sa inicijativom da se mjuzikl reprizira za učenike pojedinih škola u Kantonu Sarajevo. Na našu veliku radost već početkom godine Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo odgoja i obrazovanja su podržali ovaj prijedlog i uvrstili naš mjuzikl u okviru programa manifestacije Dani Kantona Sarajevo. Na ovaj način omogućena su tri besplatna igranja predstave, koju će u narednim danima u Pozorištu mladih Sarajevo pogledati preko sedam stotina učenika i nastavnika iz različitih škola u Kantonu Sarajevo, kazala je Irma Mulić voditeljica Odjela za scenske umjetnosti iMTM-a i dodala da su karate za sva tri igranja preuzete u samo tri dana.

Prema riječima reditelja Riada Ljutovića, predstava je smještena u London u 19. stoljeće i prati život djece na ulicama grada. Zamišljena je tako da svojom univerzalnom pričom o siromašnom dječaku skrene pažnju na današnju djecu, koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti. Kroz preplitanje različitih likova, koji se bore za svoj scenski prostor adaptacija teksta kroz komične elemente komunicira jezikom koji djeca razumiju uz dozu surove istine života, u kojem djeca ipak ostaju na ulici, nezaštićena i prepuštena sama sebi.

Kreativni tim predstave čine reditelj Riad Ljutović, muzička rediteljica I vokalni trener Alma Ferović-Fazlić, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inženjer zvuka Momčilo Lađević. Tokom jednogodišnje edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Vizuelni identitet osmislila je Agencija Komitet.

Glumačku podjelu čine glumci Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović, Haris Bidžan i Irma Mulić, kao i pjevači Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić. Dječije uloge tumače: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac.

Predstava je nastala kao rezultat jednogodišnje škole za muzički teatar pri IMTM-u i društveno-odgovornog je karaktera, a svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja. Projekt su finansijski podržali Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.