Kultura

Do kraja godine BiH na UNESCO-ovoj listi “memorije svijeta”

11/10/2017

Do kraja ove godine očekuje se pozitivna odluka UNESCO-a o upisu prvih pokretnih dobara iz Bosne i Hercegovine u svjetski registar “memorije svijeta”, javlja Anadolu Agency (AA).

U ovo dokumentovano naslijeđe bit će upisani Gazi Husrev-begova biblioteka i Hagada Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Državna komisija za saradnju s UNESCO-om ove prijedloge je uputila u maju prošle godine.

Siniša Šešum, šef regionalnog biroa UNESCO-a u Sarajevu u razgovoru sa gradonačelnikom, Abdulahom Skakom i zamjenikom gradonačelnika, Milanom Trivićem danas je kazao da je izvršena evaluacija prvih prijedloga iz Bosne i Hercegovine, mišljenje je pozitivno, te u skladu s tim može se očekivati i konačna odluka.

“Memorija svijeta” je program UNESCO-a koji je ekvivalentan listi svjetske kulturne baštine, a na ovu listu se upisuju najvažnija dobra koja imaju svjetsku dokumentarnu vrijednost.

Sarajevska Hagada je jedna od najljepših jevrejskih rukopisno-oslikanih knjiga (14. vijek). Nastala je u Španiji, a u Sarajevo su je donijeli Jevreji Sefardi. U “memoriju svijeta” ulazi i kolekcija od deset hiljada unikatnih rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke iz osmanskog perioda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.