Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije predstave u Pozorištu lutaka Mostar

U nedjelju, 10. decembra, u svom redovnom terminu u 11 sati, Pozorište lutaka Mostar izvest će predstavu „Kresivo“ prema popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, u režiji Slavča Malenova.

U ovoj razigranoj marionetskoj predstavi, za koju su lutke i scenografiju osmislili bugarski umjetnici Silva Bačvarova i Vasil Rokomanov, igraju članovi glumačkog ansambla ovog Pozorišta: Igor Vidačković, Diana Ondelj-Maksumić, Nermina Denjo, Nedžad Maksumić i Serđo Radoš.

Ova predstava, veoma omiljena od dječije publike, gostovala je na brojnim domaćim i međunarodnim lutkarskim festivalima i osvojila mnogo značajnih nagrada. Karte po cijeni od 4 KM mogu se nabaviti na blagajni Pozorišta lutaka sat vremena prije početka predstave.

Istoga dana, sa početkom u 19 sati, bit će odigrana i veoma zanimljiva gostujuća predstava „Ta tvoja mund harmonika“, nastala kao dio edukacije za primijenjeni teatar, organizovane u Sarajevu za omladinske lidere, aktiviste i pozorišne praktičare (UNFPA).

Ova primijenjena predstava (pozorište za socijalne promjene) koristi elemente fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta kako bi senzibilno progovorila o načinima na koje društvo tretira žene i muškarce – žrtve ratnog silovanja u BiH. Osnovni scenario/koncept i rediteljska rješenja potpisuje rediteljka Marija Farmer, a u predstavi igraju Mersiha Begić, Rabija Nurkanović, Ena Redžović i Amra Hasanović. Ulaz na ovu predstavu je slobodan.