Kultura

Filmski Centar Sarajevo uspješno poslovao u prvih devet mjeseci ove godine

24/10/2018

Financijsko poslovanje JP Filmski centar Sarajevo u prvih devet mjeseci ove godine je konsolidirano – zaključak je Nadzornog odbora tog javnog preduzeća nakon sjednice na kojoj je usvojen izvještaj uprave za taj period, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Kraj 2017. godine je to javno preduzeće dočekalo sa lošim financijskim rezultatom, blokadama računa, višegodišnjim kašnjenjem isplata plata uposlenika, zaključanim i blokiranim poslovnim prostorima (Filmski studio Jagomir, poslovna zgrada u Dženetića Čikmi), obavezama po osnovu poreza i PDV-a, te niza drugih obaveza po izvršnim sudskim presudama i dugovanja partnerima. Ukupan dug javnog preduzeća bio je oko 300.000 KM.

JP Filmski centar Sarajevo je u 2018. godinu ušao sa planom prihoda od 522.000 KM, od čega je bilo planirano osigurati 322.000 KM kroz vlastite poslovne aktivnosti, uključujući i projekte podržane putem Fondacije za kinematografiju Sarajevo, dok je zbog loše financijske situacije nastale u prošlim periodima, iznos od 200.000 KM planiran kao podrška Vlade Federacije BiH za financijsku konsolidaciju javnih preduzeća u Federaciji BiH.

Izvještaj za devet mjeseci rada pokazuje da je vlastiti realizirani prihod 433.000 KM, čime je iznos od 322.000 KM značajno prebačen plan. Nažalost, planirani iznos Vlade Federacije BiH od 200.000 KM nije realiziran, što je otežavalo operativnu sanaciju i financijsku konsolidaciju javnog preduzeća

Ipak, kako se ističe u saopćenju, plan za ovu godinu bit će u potpunosti biti ispunjen, dok je uprava JP Filmski centar Sarajevo već ugovorila niz drugih poslova, čime je osigurano normalno poslovanje preduzeća za naredni period.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.