Kultura

Sarajevo

Gazi Husrev-begova biblioteka u petak obilježava 484. godišnjicu

14/01/2021

U okviru programa bit će održano i predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu sutra obilježava 484. godišnjicu osnivanja i rada, a na svečanost koja će biti održana ovim povodom, zbog važećih epidemioloških mjera, bit će pozvan samo uži krug gostiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predviđeno je da se prisutnim sutra obrate direktor biblioteke Osman Lavić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Svečanosti koja će početi u 13 sati prisustvovat će samo članovi Rijaseta, predstavnici Fakulteta Islamskih nauka (FIN), Gazi Husrev-begove medrese, Vakufske direkcije, Media centra IZ-e, El-Kalema, zatim rektor Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Upravnog odbora (UO) i dio uposlenika Biblioteke.

U okviru programa bit će održano i predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama koje će online uključenjem pratiti bibliotekari biblioteka u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom, a povodom 150. godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, bit će upriličena i izložba dijela dokumenata i arhive koju biblioteka posjeduje o ovom reisu-l-ulemi.

Zahvalnica za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke bit će dodijeljena bivšem v.d. direktoru ove institucije emeritusu prof. dr Jusufu Ramiću, kao i četiri zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.