Kultura

MESS

Grand-prix Zlatni lovorov vijenac za “Prvu Čehovljevu predstavu”

02/10/2021

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca/glumicu dobio je Ermin Bravo za ulogu u predstavi „Kavkaski krug kredom“

Nakon izvedbe „Prve Čehovljeve predstave“, na otvaranju ovogodišnjeg teatarskog festivala MESS kompletirane su izvedbe svih predstava iz zvanične selekcije 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji je održan prošle godine.

Tadašnji 59. MESS završen je protestnim performansom jer je izvedba ove predstave bila onemogućena zbog drastično smanjenih sredstava za finansiranje Festivala sa federalnog nivoa.

Zbog toga je suštinski Festival ostao nezavršen, a žiri uskraćen za gledanje i ove predstave kako bi mogao donijeti konačni sud o pobjednicima 59. MESS-a.

Glumica Ema Andrea, koreograf i reditelj Deneš Debrei i glumac Hazim Begagić pogledali su sinoćnju izvedbu te donijeli svoj sud o najboljim umjetnicima i umjetnicama 59. MESS-a.

Odlukom žirija Grand-prix Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu dobila je „Prva Čehovljeva predstava“, Dead Centre teatra iz Irske, dok su njeni reditelji Bush Moukarzel i Ben Kidd dobitnici Zlatnog lovorovog vijenca za najboljeg reditelja.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca/glumicu dobio je Ermin Bravo za ulogu u predstavi „Kavkaski krug kredom“, dok je nagradu „Rejhan Demirdžić“ za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio ansambl predstave „Kapital“ – Jelena Laban, Jelena Šestović, Pavle Prelević i Stevan Vuković.

Žiri dodjeljuje posebno priznanje predstavama „Razbijeni u komadiće“ i „Eichmann u Jerusalemu“, dok je prema ocjeni publike najvišu ocjenu dobila predstava „Sjećaš li se Doli Bel“, saopćila je pres služba Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.