Kultura

"Sarajevska zima"

Horu Pontanima uručena nagrada “Srebrena pahuljica”

04/03/2020

Spahić je kazao da Međunarodni festival „Sarajevska zima“ veoma dugo sarađuje s horom Pontanima i cijeni njihov rad ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, nego i onoga što oni odnose u svijet iz Bosne i Hercegovine

Direktor Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić večeras je, uz prigodan koncert, horu Pontanima uručio nagradu „Srebrena pahuljica“, a fra Ivi Markoviću nagradu „Sloboda 2019.“

Spahić je kazao da Međunarodni festival „Sarajevska zima“ veoma dugo sarađuje s horom Pontanima i cijeni njihov rad ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, nego i onoga što oni odnose u svijet iz Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, odnose u svijet iz BiH jednu posebnu duhovnost, povezanost ne samo religija, kultura i civilizacija zemlje, nego ih i povezuju i sa svijetom.

– Tim povodom smo im dodijelili „Srebrenu pahuljicu“ Festivala, a fra Ivi Markoviću smo dodijelili nagradu „Sloboda“ Međunarodnog centra za mir – kazao je Spahić.

Napomenuo je da je „Sloboda“ priznanje koje se dodjeljuje za izuzetnan doprinos humanizmu, ljudskim pravima i slobodama.

Spahić kaže kako misli da nema relevantnijeg hora u BiH zadnjih decenija i da nema značajnije kulturološke i misionarske uloge kao što je imaju hor Pontanima i fra Ivo Marković.

Osnivač hora Pontanima fra Ivo Marković je kazao da je to hor koji upotrebljava duhovnost religija i kultura za „liječenje Bosne i za povezivanje ljudi“.

– Dakle, plovimo na suvremenom trendu približavanja, uvažavanja, međureligijskog, interkulturalnog dijaloga i to radimo već više od 20 godina – napomenuo je fra Ivo Marković.

Kaže da je hor Pontanima dobio toliko nagrada da ih je teško i nabrojati, praktično svake godine dobiju poneku nagradu.

– Dobivamo ih zato što smo dobri i što radimo prave stvari. Dakle, zaokrećemo ljude od religijske i kulturne isključivosti u uključivost, uvažavanje, prihvatanje – naveo je Marković.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.