Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Humanizam u modernom dobu tema Festivala balkanske umjetnosti

Kenan Muslic

Postavljanjem izložbe u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu danas je počeo humanitarni festival balkanske umjetnosti, koji za ovogodišnju temu ima humanizam u modernom dobu.

Izloženi su radovi umjetnika iz BiH i regije, koji su svojim radovima skrenuli pažnju na humanost u modernom dobu. Jedan od njih je Kenan Muslić, koji je to uradio kroz fotografije bh. planina. Sačinio ih je za vrijeme pohoda gdje je išao zajedno sa članovima Udruženja “Stopa” iz Sarajeva. Muslić je student Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a desetak godina se amaterski bavi fotografijom. To je njegova četvrta kolektivna izložba.

Glavna koordinatorica Festivala AnaDominik Rodić kazala je Feni da će u okviru tog festivala biti uručeni certifikati za djecu polaznike radionice koju je za njih organiziralo Umjetničko društvo “Val”, a učili su ih osnovama likovne umjetnosti. Radionica je održana u okviru projekta Motiv Balkana, kome je misija da očuva regionalnu kulturu i izgradi kreativnost kod mladih i djece.

Sastavni dio Festivala je i poetska večer, a obuhvatit će i ilustraciju poezije autora. Jedan od sudionika bit će i Goran Vrhunc koji je u početku obrađivao socijalne teme, a vremenom prešao na ljubavnu poeziju kojom će se predstaviti i na festivalu.

Festival nazvan “Spiritus Progenitum IV” trajat će do 30. decembra, a organizatori su Umjetničko društvo “Val”, Historijski muzej BiH i Sos Dječije selo BiH uz podršku Akademije Strip Sarajevo.