Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut “Yunus Emre” u Sarajevu: Veliki interes za sviranje na naju

yunus_emre_naja_kurs_3

Mehmet Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, izjavio je da u 2017. godini ova institucija nastavlja sa aktivnostima na poljima umjetnosti i kulture, kao i sa kursevima turskog jezika, za koje vlada veliko interesovanje građana. Od ove godine, novost je kurs na kojem zainteresovani mogu naučiti da sviraju naj, jedan od najvažnijih instrumenata tradicionalne turske muzike.

“Institut Yunus Emre i u 2017. godini nastavlja sa svojim aktivnostima na polju umjetnosti i kulture, kao i sa kursevima turskog jezika, koji počinju uskoro. U toku je upis polaznika, a predavanja će početi sljedeće sedmice. Ukoliko ponovo bude iskazano veliko interesovanje, organizovaćemo kurseve turskog jezika na drugim lokacijama. Nastavićemo sa pružanjem podrške katedrama turkologije na fakultetima širom BiH, ali i sa započetim aktivnostima u školama. Obogatićemo svoje djelovanje raznim aktivnostima. Imaćemo svake sedmice kulturno-umjetničke aktivnosti. Osim toga, ove godine planiramo otvoriti mnogo kurseva iz različitih oblasti. Po treći put otvaramo kurs turske kuhinje, za koji postoji jako velika zainteresovanost“, kazao je Yaman.

– Veliko interesovanje za kaligrafiju i ručni rad –

Naj je jedan od ključnih instrumenata turske tradicionalne i duhovne muzike. Svi zainteresirani građano od ove godine imat će priliku pohađati kurs sviranja na ovom instrumentu.

“Ove godine smo po prvi put organizovali kurs naja, koji je jedan od ključnih instrumenata turske muzike. Organizujemo i kurs tezhiba, koji pripada polju tursko-islamske umjetnosti. Isto tako i kurs kaligrafije. Otvoren je i kurs ručnih radova kao program stručnog osposobljavanja u saradnji s Medžlisom islamske zajednice Sarajevo, a otvoreni su kursevi šivenja, veza i pletenja. Svi kursevi traju od tri do četiri mjeseca. Na nekima imamo predavanja od po tri sata sedmično, a na nekima četiri ili šest. Na kraju, polaznici dobijaju certifikate o završenom kursu.“

Yaman ističe kako vlada velika zainteresovanost upravo za kurseve naja, kaligrafije, tezhiba i ručnog rada.

“Na kursevima naja, kaligrafije i ručnog rada predaju ljudi iz BiH, dok će za tezhib doći predavač iz Turske, a namjera nam je da osposobimo predavače koji će kasnije preuzeti tu odgovornost. Na proljeće će biti ubačeni još neki kursevi“, zaključio je Yaman.

Saudin Šahinović, koji predaje naj na Institutu “Yunus Emre”, kazao je da je cilj kurseva da vrate popularnost ovog instrumenta u BiH, ali je naglasio kako sviranje na njemu nije jednostavno.

– Vraćanje popularnosti naja u BiH –

“Naj je duhački instrument napravljen od trske. Naizgled je jako jednostavan, ali za sviranje na njemu treba dosta truda. Trenutno sa polaznicima radimo drugi čas i pokušavamo proizvesti ton. On je malo specifičan i nadam se da ćemo to ubrzo riješiti. Kada to prevaziđemo onda krećemo sa sviranjem nota i određenih melodija, koje su u BiH uglavnom poznate. Na taj način ćemo spojiti nešto što se kod nas ranije njegovalo sa najem“, veli Šahinović i nastavlja:

“Naj je u BiH prije bio poznat, ali posljednjih 60 godina, možda i više, nismo imali svirača naja, odnosno nejzena. Zahvaljujući Institutu ‘Yunus Emre’ pokušavamo da vratimo tu tradiciju. Naši polaznici su već pokazali napredak i žele da nauče svirati naj. Potrudićemo se da u tome i uspiju, a onda ćemo na kraju kursa organizovati i koncert. Naj nije samo instrument, jer on sa sobom nosi i posebnu poruku. Uglavnom ga vežu za Mevlanu i Mesneviju. Njegovi zvuci su jako lijepi za uho i za dušu.“

Jedan od polaznika kursa naja Adnan Lušija, naglašava da mu je jako drago što takav kurs ima priliku pohađati u svom gradu.

“Mislim da je ovo prvi javni kurs naja. Ljubav prema naju kod mene postoji petnaestak godina, kada sam se upoznao sa sufizmom i od tada kod mene datira želja da naučim svirati taj instrument. Prije kursa sam imao malo iskustva i dobro mi za sada ide“, kaže Lušija.