Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba fotografija “Putovanje kroz Evropu” otvorena u Sarajevu

izlozba evropa333

Izložba fotografija grčke autorice Dionysie Alexiadi, nastalih u raznim evropskim zemljama, otvorena je večeras u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu pod nazivom “Putovanje kroz Evropu” kao doprinos obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede.

Fokus je na bogatstvu evropskih različitosti koje nas sve povezuju jer autorica, s fotosima pejzaža i karakterističnih objekata s više evropskih destinacija, donosi zapravo posmatraču osjećaj kao da je sve to njemu blisko ili barem slično nečemu već doživljenom.

To bogatstvo raznoliko-slične ljepote koja ujedinjuje naglasili su na otvorenju izložbe šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini Geogius Iliopoluos.

Wigemark je kazao i da kultura kao jedan od načina obilježavanja Dana Evrope, pojmovno sublimira otvorenost, fleksibilnost, ljepotu slobode izražavanja i različitosti što nas spajaju.

U 60 godina Evropske unije, kultura možda i nije bila jedan od dovoljno naglašavanih prioriteta na kojima inače počiva ta organizacija, pa je odlučeno da se taj postulat bitnije promovira, rekao je također.

Grčki ambasador u BiH Iliopoulous rekao je da autorica njenim fotosima s putovanja po Evropi stvara utisak koji ima svaki putnik po svjetskim destinacijama o različitostima što nas na neopisiv način povezuju. Svrha je njene poruke povodom Dana Evrope da nas svi ti prizori neizrecivo ujedinjuju.

Autorica Dionysia Alexiadi nada se da je napravila dovoljno reprezentitativan izbor prizora iz Evrope jer je fizički bilo nemoguće da ih uslika baš u svim zemljama.

Na njenim eksponatima su ljepote prirodnog i ljudskog stvaranja u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Portugalu, Bugarskoj te nekoliko atraktivnih prizora iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ona se nada da će posjetiti i druge bh. destinacije jer joj je utisak da boravi u lijepoj zemlji prijatnih ljudi.

Dosad je imala 17 izložbi fotografija u više država.

Organizatori izložbe njenih radova u Bosni i Hercegovini su EU Info centar u BiH i grčka ambasada u Sarajevu.