Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žitomislići

Izložba fotografija stećaka: Mnogi su nažalost uništeni, a pronađeni su i neki novi

20210827_2_49793610_68262302_Web

Sve fotografije upotpunjene su tekstualnim objašnjenjima, uključujući i opis mjesta na kojem se nalaze

Fondacija Muzej Žitomislić i Hrvatsko kulturno društvo Napredak – podružnica Mostar organizirali su izložbu stećaka u Muzeju Žitomislić u kompleksu poznatog pravoslavnog manastira. Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su predstavljene fotografije stećaka sa lokaliteta koji su pod zaštitom UNESCO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Sve fotografije upotpunjene su tekstualnim objašnjenjima, uključujući i opis mjesta na kojem se nalaze.

“Ovim projektom željeli smo afirmisati internacionalnu i prekograničnu saradnju, kao i kulturnu povezanost. Promovišemo zajedničku kulturnu baštinu s ciljem da potaknemo i unaprijedimo saradnju. Uz 12 fotografija stećaka, tu je i fotografija koja je krasila naslovnicu lista ‘Stećak’ iz januara 1994. godine”, podsjetio je predsjednik mostarske podružnice HKD Napredak Miroslav Landeka.

Direktor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović naveo je da je od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas nažalost uništen veliki broj stećaka.

“Dosta ih je također upotrebljeno u svrhe u koje ne bi trebalo. Moram kazati da postoje nekropole koje su kasnije pronađene, a nisu zabilježene u arheološke leksikone Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti uraditi kvalitetnu analizu svega toga”, kazao je Vujnović.

Stećci ili “kameni spavači“ kako ih je nazvao pjesnik Mak Dizdar, srednjovjekovni su nadgrobni spomenici koji predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i jednu od najvećih misterija ovih prostora. Podizani su između 12. i 16. stoljeća na teritoriju BiH, Hrvatske i dijelova Crne Gore i Srbije. U BiH ima oko 60.000 stećaka.