Kultura

Izložba “Mali format” na putu kroz BiH, Visoko prvi grad

31/01/2017

Tradicionalna godišnja izložba ”Mali format” koja za cilj ima pokazati vrijednost umjetničkih djela malih formata u četvrtak će biti postavljena u visočkoj Galeriji ”Likum ‘76”.

Tom izložbom, koja prvo bude postavljena u sarajevskoj Galeriji ”Roman Petrović”, Udruženje likovnih umjetnika BiH obilježava završetak godine, a umjetnici kroz izražavanje u malom formatu izrađuju slikarska, grafička i skulptorska djela, kao i razne instalacije.

Voditelj ”Likuma ‘76” Mehmed Klepo Feni je kazao da visočka galerija izložbu preuzima prva, nakon otvaranja u Sarajevu te da će biti postavljena deset dana, nakon čega će biti predstavljena i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Istakao je da će se i u Visokom, kao i ranijih godina, predstaviti autori iz cijele države želeći prezentirati poseban rad – mali format. To su djela po formatu, pojašnjava, ograničena na dimenzije 30X30.

– To ni u kom slučaju ne znači da su ona manje vrijedna od velikih djela. Upravo je to cilj da se pokaže da se na malom formatu može napraviti velika vrijednost – naglasio je Klepo.

Na otvaranju izložbe krajem decembra u Galeriji ”Roman Petrović” istoimena nagrada uručena je bh. slikarki Slavici Krčmar za djelo “Bez naziva” koje je proglašeno najboljim među 60 radova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.