Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Opomena"

Izložba radova bh. umjetnice Nermine Memić u Velikoj Britaniji

nermina memic izlozba velika britanija

Memić je uradila ilustracije “Opomena” s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici, kao i neprolaznoj boli preživjelih

Izložba radova umjetnice iz BiH Nermine Memić upriličena je u britanskom gradu Hertfordshiru povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od dolaska prvih preživjelih logoraša iz BiH u UK, saopćili su organizatori.

Bh. građani koji žive u Hertfordshiru su umjetnicu pozvali želeći da izlože njene radove kao dio programa za obilježavanje 30 godina od dolaska prvih bh. logoraša u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Memić je uradila ilustracije “Opomena” s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici, kao i neprolaznoj boli preživjelih.

Nermina Memić kaže da joj je odavno želja da uradi rad posvećen temi genocida te doprinese očuvanju sjećanja o ratu u BiH.

– Raduje me činjenica da naša bh. dijaspora aktivno radi na promociji sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježava značajne datume za našu državu i cijeni rad mladih autora. Nadam se da će nas kroz budućnost pratiti još lijepih saradnji – izjavila je Memić.

Nermina Memić rođena je u Sarajevu 1992. godine. Trenutno je apsolvent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Prvu samostalnu izložbu “Opomena” upriličila je u julu 2022. u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, gdje je izložila trinaest radova i grafički plakat istoimene postavke.

Istu izložbu “Mahnmal” (“Opomena”) izlaže i u njemačkom gradu Ulm.

Autorica je marame “Srebrenica” koju je predstavila na otvorenju izložbe “Opomena”. Maramu su uradile članice Udruženja “Gračaničko keranje”, koje je zaslužne i za dizajn i izradu “Cvijeta Srebrenice”.