Kultura

Izložba serdžada sarajevskih džamija starih nekoliko stoljeća

07/12/2016

Izložba “Stare serdžade sarajevskih džamija” otvorena je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese gdje će biti postavljena do 21. decembra, a u okviru manifestacije ”Selam, ja Resulallah”.

Autori izložbe Kenan Šurković i Haris Dervišević sedam mjeseci radili su na ovom projektu, a poručili su da je to početak brige o blagu sarajevskih džamija.

Većinom u starim džamijama, na marginama grada, pronašli su 43 serdžade, a na izložbi su predstavili njih 26.

Dervišević je Feni kazao da su do sada o njima brinuli i čuvali ih imami, a da je sada red da budu zbrinute na adekvatniji način.

– Najvećim dijelom to su anadolske serdžade koje su izrađene krajem 18. stoljeća i izuzetno su vrijedne – rekao je Dervišević.

O istoj temi održana je i tribina na kojoj je također naglašena vrijednost starih serdžada, tepiha i ćilima u sarajevskim džamijama, ali i širom Bosne i Hercegovine.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Malik ef. Šljivo istakao je da mali broj ljudi zna za ovu vrijednost.

– Nažalost, mnoge te naše vrijedne serdžade su još po nekim ćoškovima džamijskim o kojima niko ne vodi računa. Na ovaj način želimo da krenemo s ovom pričom – kazao je Šljivo.

Najavio je da će rad na ovom projektu biti nastavljen.

Komentari