Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Izložba slika Srđana Ćeranića: Smeće kao motiv za umjetničko djelo

Detalj sa izložbe slika Srđana Ćeranića
Foto: Fena

“Istorija nam je pokazala da, što je jedna civilizacija naprednija, to je veći i otpad koji ona produkuje. Ovim slikama sam želio skrenuti pažnju na ovaj aktuelni globalni problem”, rekao je autor

U gradskoj galeriji Brčko sinoć je otvorena izložba slika umjetnika iz Bijeljine Srđana Ćeranića. Više od 25 njegovih radova koji su izloženi rađeni su uglavnom tehnikom akrila i predstavljaju njegovu težnju da smeće, koji su motivi na njegovim djelima, pretvori u umjetnička djela.

Slike koje su izložene ovdje u galeriji Centra za kulturu ‘Semberija’ nastajale su tokom prethodnih nekoliko godina, a većina ih je nastala u okviru likovne kolonije koje organizuje Centar za kulturu ‘Filip Višnjić’ iz Ugljevika.

-Istorija nam je pokazala da, što je jedna civilizacija naprednija, to je veći i otpad koji ona produkuje. Ovim slikama sam želio skrenuti pažnju na ovaj aktuelni globalni problem i potaknuti ljude da se zapitaju kakav svijet se ostavlja budućim generacijama – rekao je autor izložbe.

Srđan Ćeranić (1976. Sarajevo) svoje je stasavanje započeo u Školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu (primjenjeno vajarstvo), a završio Školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu (tehničar dizajna grafike). Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (2004 god.), odsjek grafika, u klasi profesora Mirka Toljića.

Imao je više samostalnih izložbi, kako u BiH tako i u inostranstvu. Takođe, učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Član je Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske. Radi kao profesor likovne kulture u OŠ “Vuk Karadžić” u Bijeljini.