Kultura

Stolac

Izložba Stećak.3D otvara se u Makovoj hiži

31/07/2021

Posjetitelji će i na ovoj stalnoj, kao što su na svim putujućim 3D izložbama održanim u Sarajevu, Zvorniku, Zenici, Banjaluci i Mostaru, moći vidjeti 3D modele i doživjeti virtuelno iskustvo 10 najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini

Otvaranje izložbe Stećak.3D, bazirane na suvremenoj tehnologiji VR iskustva, održat će se u nedjelju, 1. augusta u 11 sati u Makovoj hiži u Stocu, gdje ostaje kao dio stalne postavke muzejsko-galerijskog centra.

Posjetitelji će i na ovoj stalnoj, kao što su na svim putujućim 3D izložbama održanim u Sarajevu, Zvorniku, Zenici, Banjaluci i Mostaru, moći vidjeti 3D modele i doživjeti virtuelno iskustvo 10 najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini.

Izložbu organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak”, koji ima za cilj registrirati nekropole stećaka, doprinijeti očuvanju i promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.

Izložba u Stocu se ujedno održava u sklopu Festivala kulture Slovo Gorčina, manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini. Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica osnivanja te manifestacije, a Stećak.3D izložba je dio kvalitetnog trodnevnog programa ovog jubileja.

Doživljaj srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale je osmislio Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici VIDEO koja je također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine i pedeset nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), navode organizatori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.