Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija Općine Novi Grad Sarajevo

Izložba “U potrazi za izgubljenim bh. pejzažom” Suvade Borić-Šaćiragić

2809_plakat (1)

Posjetitelji će do 8. oktobra imati priliku da vide 30 radova slikanih uljem na platnu, a o umjetničkom radu umjetnice, čija je to 20 samostalna izložba, govorit će slikar i vajar Adis Lukač

Samostalna izložba “U potrazi za izgubljenim bosanskohercegovačkim pejzažom” autorice Suvade Borić-Šaćiragić bit će otvorena 1. oktobra u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

Posjetitelji će do 8. oktobra imati priliku da vide 30 radova slikanih uljem na platnu, a o umjetničkom radu umjetnice, čija je to 20 samostalna izložba, govorit će slikar i vajar Adis Lukač.

– Na mojim platnima pokušala sam da za buduće generacije sačuvam one najljepše pejzaže sa Bjelašnice, Jahorine, Prokoškog jezera, naših rijeka koji polako, ali sigurno nestaju – kazala je Feni Suvada Borić Šaćiragić, koja je ujedno i doktor nauka zaštite životne sredine.

Smatra da u slikanju nema laži niti prevare, ali da nema ni granica te da je to ono što je privuklo umjetnosti.

– Oduvijek sam smatrala da biti umjetnik znači živjeti u nekoj drugoj ljepšoj dimenziji života, jer umjetnik ima moć da ono što živi pretoči u muziku ili na platno – kazala je Borić-Šaćiragić.

Govoreći o motivima, Borić-Šaćiragić je kazala da priroda i pejzaž na platnu u njoj bude osjećaj vlastite prisutnosti i bliskosti s kojom može voditi dijalog i pored uspostavljenog neprijateljstva prirode i čovjeka.