Kultura

najavljena za 21. decembar

Izložba vizuelnog umjetnika Denisa Haračića u Historijskom muzeju BiH

16/12/2021

Ovom postavkom umjetnik će javnosti predstaviti pedeset radova iz svog najrecentnijeg ciklusa

U utorak 21. decembra 2021. godine u Historijskom muzeju BiH s početkom u 18 sati bit će otvorena do sada najveća samostalna izložba vizuelnog umjetnika Denisa Haračića pod nazivom Reject. Ovom postavkom umjetnik će javnosti predstaviti pedeset radova iz svog najrecentnijeg ciklusa.

Polazeći od lične potrebe da afirmira i oda priznanje svojim kolegama, umjetnicima_cama, književnicima i muzičarima, te vođen željom da testira granice i mogućnosti boje, linije i plohe, Haračić dolazi do apstrahiranih portreta. Monotipijskim listovima, crtežima i slikama koje čine ovaj cikluj, istovremeno se problematizira položaj mladih umjetnika u BiH, propituju mogućnosti i granice vizuelne komunikacije, te postavlja pitanje važnost kulture u društvu.

Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija, pa svaka negativna konotacija pojma reject, postaje pozitivnom. Postaje ujedinjujuća, inspirirajuća, ohrabrujuća i nesebična. “Reject” je višeslojan, kompleksan i izuzetno važan umjetnički ciklus. On je produkt utemljenog nezadovoljstva, ali i naputak za njegovo razrješenje – zajedno, ujedinjeni, (mi) odbačeni pobjeđujemo. Zbog toga, svako izgovaranje riječi reject dok se gledaju Haračićevi radovi, prati ne tako tihi eho riječi “accept”.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 10. januara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.