Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kamerni teatar 55: Festival “Dani Jurislava Korenića” u decembru

kamerni (3)
Foto: I. Kralj

Kamerni teatar 55 od janura do jula ove godine imao je dvije premijere, a riječ je o predstavama “Mirna Bosna” koju je po tekstu Borisa Lalića režirao Saša Peševski i “Knjiga mojih života” Aleksandra Hemona s rediteljskim potpisom Sabrine Begović i u dramatizaciji Džejne Avdić, istakao je direktor te pozorišne kuće Emir Hadžihafizbegović.

On je na današnjoj pres-konferenciji naglasio zadovoljstvo prije svega uspješnom postavkom na pozorišnu scenu Hemonovog teksta, te rezimirao aktivnosti Kamernog teatra 55 u ovoj godini. Ansambl Kamernog, kazao je, sudjelovao je na šest festivala, od toga tri takmičarskog karaktera, te osvojio nagrade u Zenici (Nagrada publike “Davor Golubović” za predstavu “Mirna Bosna” te Nagrada publike Tatjani Šojić za najbolju glumicu u predstavi “Naš razred” na Festivalu glumca u Konjicu).

Emir Hadžihafizbegović je podsjetio da je Kamerni teatar pokrenuo inicijativu da parkiralište ispred Pozorišta mladih Sarajevo bude zatvoreno te da se na tom mjestu napravi trg “Jurislava Korenića”. Imajući u vidu značaj Korenića za pozorišnu sliku Sarajeva, smatra da je to svakako vrijedna inicijativa kojom bi se odala čast velikanu sarajevskih pozorišta.

Jurislav Korenić bio je reditelj Opere u Narodnom pozorištu, osnivač Malog pozorišta (sadašnji Kamerni teatar 55), osnivač Festivala malih i eksperimentalih scena, značajno je uticao na razvoj lutkarstva u Pozorištu mladih. Smrt ga je zatekla na dužnosti dramarturga Narodnog pozorišta 1974. godine.

Kako je naglasio direktor Kamernog tetara 55, spomenuti trg između Narodnog pozorišta, Pozorišta mladih i Kamernog teatra 55, bio bi kao omaž primjereno posvetiti upravo Jurislavu Koreniću.

Drugi festival “Dani Jurislava Korenića”, koji je prošle godine pokrenuo Kamerni u znak odavanja počasti svom osnivaču, bit će održan od 7. do 14. decembra.

O detaljima Festivala je još rano govoriti, a Hadžihafizbegović je rekao da će i ove godine na programu biti osam predstava.

U okviru saradnje s Akademijom scenskih umjetnosti večeras je na repertoaru diplomska predstava Nadine Mičić “Demoni”, rađena po tekstu Larsa Norena. U predstavi, osim Nadine Mičić, igraju i Alen Muratović, Aida Bukva te Emir Fejzić. Mentor je Admir Glamočak.

Nadine Mičić je istakla da ima veliku tremu, ali i da je zadovoljstvo igrati na sceni Kamernog teatara 55.

Navela je da je riječ o tekstu nastalom 1982. godine, koji je aktuelan i govori o otuđenju bračnih parova. Predstava je prilika i za publiku da se, kako je kazala, “sretne” sa svojim demonima.

Ulaz na predstavu je slobodan.