Kultura

„Šindlerov lift“

Kamerni teatar 55 povukao predstavu zbog Branislava Lečića

21/11/2021

Iz Kamernog teatra 55 su izrazili žaljenje što će takav uvaženi festival proteći bez ove pozorišne kuće

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva povukao je svoju predstavu „Šindlerov lift“ sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić, objavio je N1.

Reditelj predstave Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić odlučili su se na ovaj potez, a organizatorima ove manifestacije uputuili su saopštenje u kojem su objasnili svoj postupak.

“Radovali smo se što će predstava „Šindlerov lift“, koju smo kreirali zajedno sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva učestvovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić. Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigdje ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih dijelova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udio u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se kako Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, “ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umjetnički integritet”.

“Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave. U to ime vas obavještavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavijestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije”, navodi se dalje.

Iz Kamernog teatra 55 su izrazili žaljenje što će takav uvaženi festival proteći bez ove pozorišne kuće.

“Radovat ćemo se da budemo njegov dio narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka”, zaključeno je u saopštenju Kamernog teatra.

VEZANA VIJEST Oglasio se i Kamerni teatar 55: Ipak će odigrati predstavu

Podsjetimo, na 38. regionalnim Susretima pozorišta u Brčkom, ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, uputili su proglas u kom navode da su predstavu, koju je režirala Alisa Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocjenjuje član žirija, Branislav Lečić. Kako navode, razlog tome su Lečićevi medijski nastupi tokom kojih se iživljavao nad njihovom koleginicom Danijelom Štajnfeld.

Oni su naveli da su sat vremena pred početak predstave saznali da je Lečić jedan od članova žirija, ali da su je odigrali iz poštovanja prema publici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.