slučaj "lečić u žiriji"

Oglasio se i Kamerni teatar 55: Odigrat ćemo predstavu

Schindlerov lift – press (1)
FOTO: Arhiv

Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha

Obzirom da je tekst koji je na svom Facebook profilu objavio reditelj Kokan Mladenović, sa supotpisnikom Darkom Cvijetićem, piscem romana „Schindlerov lift“, u pojedinim medijima prezentiran kao odluka i stav Kamernog teatra 55, zvanično se kao teatar obraćamo ovim saopštenjem u cilju objektivnog informisanja javnosti.

Kamerni teatar 55 godinama je redovni takmičar sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosansko hercegovačkog društva i te kako važno.

Zadnja događanja oko učešća gospodina Branislava Lečića u žiriju festivala, reakcija uprave Ateljea 212, reakcije redatelja i pisca naše velike i sjajne predstave „Schindlerov lift“, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog polučili su našu odluku da svakako predstavu na festivalu odigramo, a da o daljoj inicijativi žirija u smislu natjecateljskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodijeljenu od tog žirija, želi ili ne želi primiti.

Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha.

VEZANA VIJEST Slučaj “Lečić u žiriju”: Dino Mustafić zatražio da se ne ocjenjuju predstave

VEZANA VIJEST Kamerni teatar 55 povukao predstavu zbog Branislava Lečića

U to ime pozivamo sve ljubitelje teatra u Brčkom da 23.11.2021. godine dođu u Dom kulture Brčko i prisustvuju jednoj velikoj teatarskoj priči o zločinu i nepresuđenom genocidu koji se u vrijeme teške agresije na BiH desio u gradu Prijedoru.

Ova istina ispričana u romanu Darka Cvijetića, a vođena genijalnim rediteljskim rukopisom Kokana Mladenovića mnogo je važnija i bitnija od svih žirija svijeta”, stoji u saopćenju potpisano “Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 sa uposlenicima”.