Kultura

press konferencija

Kamerni teatar 55 uspješno okončao sezonu, najgledanije predstave Ljubičasto i Sjećaš li se Doli Bel

08/06/2022

Kamerni teatar 55 dobio je 131 nagradu

Kamerni teatar 55 je još jednu sezonu uspješno završio. Najgledanije su bile predstave “Ljubičasto” i “Sjećaš li se Doli Bel”. Očekuje ih još uspješniji početak ljeta, rečeno je danas na pres-konferenciji u Kamernom teatru.

Uprkos nekim dnevno-političkim problemima, Kamerni se, pored premijerne predstave “Ljubičasto” u režiji Selme Spahić, može pohvaliti jednom od najuspješnijih turneja na velikom internacionalnom festivalu MITEM u Budimpešti.

– S ponosom možemo kazati da je to jedna od najuspješnijih turneja koja je počela pozivom da gostujemo sa našom kultnom predstavom “Sjećaš li se Doli Bel”, Abdulaha Sidrana – kazao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Podsjetio je da je to najnagrađivanija predstava Kamernog teatra 55 sa više od 50 domaćih i međunarodnih nagrada.

Također je Kamerni gostovao i na Ruta Grupa Triglav festivalu, koji je osnovan od šest regionalnih teatara i održava se u gradovima – domaćinima.

– Ove godine, Sarajevo će biti domaćin Ruta Grupa Triglav i bit će održan od 20.do 27.juna. Očekujemo dolazak više od 200 regionalnih gostiju iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, sa predstavama Jazz, Plastelin, Ukroćena goropad, Pluća, kao i predstava Kamernog teatra 55 “Žaba” – rekao je Hadžihafizbegović

Ali, to nije sve, Kamerni će ljetnju sezonu obilježiti radno, na festivalima. Na Brijunima će izvesti predstavu “Sjećaš li se Doli Bel”, gostovat će na festivalu “Ohridsko ljeto”, na festival u Omišu. Također će svoje predstave imati i na festivalu u Bugojnu, kao i na Sarajevo Film Festivalu.

– Nakon ljetnje pauze, nastavljamo dalje i to premijerno. U septembru je planiran početak rada na predstavi “Zmaj od Bosne”, po dramskom tekstu Elvisa Ljajića, u režiji Arje Rizvić. Nakon toga će biti predstava “Derviš i smrt”, Meše Selimovića, čime planiramo zaokružiti 2022.godinu – istakao je Hadžihafizbegović.

On je s ponosom najavio i saradnji sa festivalom Al Jazeera Balkan Doc Fest koji će biti održan u septembru.

Hadžihafizbegović se osvrnuo i na nedavno neusvajanje Izvještaja o radu Kamernog na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je osnivač Kamernog. Izrazio je očekivanje da će neko već objasniti zašto nije prošao Izvještaj, jer, svih pet instanci je odobrilo taj izvještaj: Nadzorni i Upravni odbor, ministarstva finansija i kulture, Vlada KS.

– Kamerni 55 je ozbiljna institucija, bh.brend. Naš, rad, izvještaj usvaja se u cijeloj regiji a kod nas ne. Samo tražimo obrazložeje zašto izvještaj nije prošao. Jer je enigma zašto se to dešava. Ali mi ćemo i dalje nastaviti raditi uspješno kao i do sada – istakao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

On je od čitavog kolektiva Kamernog teatra 55 dobio punu podršku. Istakli su da žele da se bave svojim poslom, kulturom a ne politikom. Poručili su da ono što rade nije samo njima važno, nego i publici koja ih vjerno prati, a to je ipak najvažniji i najznačajniji ‘izvještaj’, taj dodir sa publikom.

Kamerni teatar 55 na čelu sa Hadžihafizbegovićem od 2016. godine imao je 18 premijera, 634 predstave koje je pratilo 96.749 gledalaca, 97 predstava na gostovanjima, 36 festivala takmičarskog karaktera, 104 gostujuće predstave, 54 promocije knjiga i 170 ostalih programa.

Kamerni teatar 55 dobio je 131 nagradu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.