Kultura

4. juna

Koncert profesora i saradnika Muzičke akademije Sarajevo

03/06/2021

Koncert će biti zaokružen izvedbom prvog stava Allegro maestoso ma appassionato iz virtuozne Sonate op. 8 mađarskog kompozitora Zoltána Kodálya

Drugi koncert “Majskih muzičkih svečanosti” bit će održan u petak, 4. juna u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” Srednje muzičke škole Sarajevo, u okviru kojeg će biti upriličeno drugo predstavljanje profesora i saradnika Muzičke akademije UNSA.

Stilski raznovrstan program će biti otvoren izvedbom tri karakterno različita stava iz Svite BWV 995 Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750), koja predstavlja ornamentiranu verziju njegove čuvene Svite za violončelo br. 5 BWV 1011 u aranžmanu za lutnju. U interpretaciji gitariste Adnana Alagića moći će se čuti Preludij koji iz mirnog pulsa prelazi u motorični fugatni odjeljak, nakon čega će uslijediti dva plesna stava, Allemande umjerenog tempa, te živahna i pokretljiva Gigue.

Prvi stav Andante con motto iz Klavirskog trija op. 1, br. 1, debitantskog djela francuskog kompozitora Césara Francka (1822 -1890) izvest će pijanista Dragan Opančić, violinistica Yeon Ju Jeong, te violončelista Isak Haračić.

Pijanistica Višnja Bakalar će se predstaviti interpretacijom Sonatine Maurice Ravela (1875-1937), gdje se kroz tri kohezivne muzičke slike odražava sinteza klasičkog tretmana forme, te impresionističkog kolorita i melodijske fluidnosti. Na repertoaru će se naći i Pet melodija za violinu i klavir op. 35b Sergeja Prokofjeva. Pet minijatura, baziranih na tonalitetnom i karakternom kontrastu svirat će violinistica Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić.

Koncert će biti zaokružen izvedbom prvog stava Allegro maestoso ma appassionato iz virtuozne Sonate op. 8 mađarskog kompozitora Zoltána Kodálya (1882-1967) koje će interpretirati violončelistica Belma Alić. Jedno od najsloženijih djela u solističkoj literaturi za gudače, temelji se na umjetnički artikulisanom muzičkom idiomu mađarske narodne vokalne prakse, najavljeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.