Kultura

finalni ugovor

Koncertni klavir stiže u Sarajevsku filharmoniju u njenoj 100. godini postojanja

27/06/2022

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo koji je rekao da Sarajevo zaslužuje prvoklasnu Filharmoniju i prvoklasnu kulturnu infrastrukturu

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce potpisao je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo finalni ugovor sa kompanijom Piano centar Zagreb o nabavci koncertnog klavira svjetski priznate marke Steinway.

Sarajevska filharmonija sljedeće godine obilježava 100 godina postojanja, a kupovina koncertnog klavira će omogućiti gostovanje najvećih pijanista Evrope i svijeta.

– Ideja o nabavci koncertnog klavira započela je prije nekoliko godina i u novembru, kada sam preuzeo funkciju, osjetio sam i zaista imao želju taj projekat privesti kraju. Prva sredstva doznačio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić putem Federalnog ministarstva za kulturu i sport i ministrice Zore Dujmović, što je činilo oko 40 posto potrebnih sredstava. Projekat je završen zahvaljujući brzoj reakciji i donacijama premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra kulture i sporta Samira Adića. Klavir znači zaista mnogo ne samo za Sarajevsku filharmoniju već i za cijelu državu. To je prilika prije svega nama da dovedemo relavantna pijanistička imena Evrope i svijeta, a s druge strane to će biti instrument koji će omogućiti našim mlađim generacijama da se pripreme za važna takmičenja i koncerte, da svoj program mogu isprobati na jednom vrhunskom instumentu – izjavio je Tuce.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo koji je rekao da Sarajevo zaslužuje prvoklasnu Filharmoniju i prvoklasnu kulturnu infrastrukturu.

– Osim što sljedeće godine slavimo 100 godina naše Filharmonije moramo joj omogućiti najbolje. Pored materijalnih resursa, cilj Vlade Kantona Sarajevo je da omogući konačno popunjavanje ljudskim resursima Sarajevsku filharmoniju, tj. umjetnicima koji nedostaju kako propisuje i struka – izjavio je Forto.

Crni Steinway u prostorije Sarajevske filahrmonije stiže na proljeće 2023. godine, a od tog trenutka publiku Sarajeva očekuju velika pijanistička imena i koncerti za pamćenje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.