Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Street Arts Festival

Lunar u Mostaru predstavlja monografiju From zagreb With Love

lunar

Knjiga “From Zagreb With Love” slikovito prikazuje njegove grafiterske avanture te umjetnički i istraživački rad u raznim poljima savremene umjetnosti te je kao takva relevantan zapis istorije razvoja umjetnosti grafiterstva kao likovnog umjetničkog pravca u istočnoj Evropi

U pripremi je realizacija 8. izdanja mostarskog Street Arts Festivala, koji će se održati od 1. do 8. septembra i ugostiti 20 muralista i grafitera.

Kao uvertira u nadolazeći festival održat će se promocija knjige jednog od značajnijih street art umjetnika iz Hrvatske, kao i regije, Slevena Kosanovića Lunara, koji će u nedjelju, 25. avgusta, u bašti Ćorovića kuće u Mostaru u 20 sati predstaviti svoju monografiju “From Zagreb With Love”.

Kosanović će također oslikati i grafit u svom stilu na zidu Galerije Virus te započeti umjetničke intervencije ovogodišnjeg festivala, najavili su organizatori.

Knjiga “From Zagreb With Love” slikovito prikazuje njegove grafiterske avanture te umjetnički i istraživački rad u raznim poljima savremene umjetnosti te je kao takva relevantan zapis istorije razvoja umjetnosti grafiterstva kao likovnog umjetničkog pravca u istočnoj Evropi.

“Rado se odazivam u Mostar, a posjećivao sam ga često između 2000. i 2010. godine. Zadovoljstvo mi je što imam priliku predstaviti svoju knjigu koju doživljavam kao ljubavnu poruku koja dolazi iz mog rodnog Zagreba i koju imam potrebu širiti kuda god išao”, ističe Lunar.

Inače, na ovogodišnjem Street Arts Festivalu učestvovat će umjetnici iz Mostara koji tradicionalno podržavaju festival od njegovih početaka, kao i nove mlade snage koje će prvi puta oslikavati murale, a stići će i umjetnici iz drugih gradova BiH te Hrvatske, Srbije, Italije, Španije i Brazila.

“Oduvijek sam se divila umjetnicima koji oslikavaju murale, za mene je to jedna od najzanimljivijih vrsta umjetnosti i veselim se što imam priliku oslikati svoj prvi mural”, riječi su 15-godišnje Ive Pažin iz Mostara, najmlađe učesnice ovogodišnjeg festivala.

Festival će službeno biti otovren 1. septembra u 20 sati u Galeriji Mujaga, gdje će u saradnji sa Zanart udruženjem biti organizirana prva samostalna izložba mostarske umjetnice Dolores Veledar Perić.

Nakon izložbe, istu večer na nekadašnjem glavnom sportskom okupljalištu mladih – partizanovom igralištu, bit će otvoren muzički program PartYzen, koji će se nadovezati na konceptualni program Grad IDEAA kojeg predvodi arhitektica Senade Demirović. Na događaju će nastupiti Dubwise kolektiv „Jah Forcefield“ iz Sarajeva, a publika će imati priliku da se upozna s novom lokacijom i idejom urbane rekonstrukcije prostora igrališta.

Nakon prvog dana festivala počet će oslikavanje murala i kreativna energija ovogodišnje umjetničke priče počet će se širiti cijelim gradom.

Festival se održava uz podršku Grada Mostara, Jagermeistera, Vijeća mladih Grada Mostara, ambasade Španije, Njemačke, Italije i Brazila te brojnih donatora koji su prepoznali njegovu važnost.

Ovaj umjetnički projekt realizira se uz moralnu i partnersku podršku nevladinih organizacija OKC-a Abrašević, Udruženja Fora, Agencije lokalne demokracije Mostar i brojnih drugih saradnika i prijatelja festivala.